Räknat fram en vattentät argumentation

Jag har sommarstugegrannar som klagat i alla år på mitt avlopp och påstår att deras åker, som angränsar till min tomt, är blöt och sank på grund av att mitt avloppsvatten infiltreras där. Det är naturligtvis helt orimligt och anledningen till att marken är sur är att den bitvis ligger lägre i nivå än vad sjön bredvid gör och det är vattnet från sjön som gör att det är mer ett träsk än en åker.

Jag har grävt ner kollektorslangen till jordvärmen i den åkern vilket är suveränt för det ger bättre effekt ju blötare det är. Dock hade jag missuppfattat grannarna om hur det skulle ordnas sedan. Överenskommelsen var att jag skulle se till att åkern jämnades till så att de kunde använda den som de gjort innan men sedan fick jag intrycket att de var nöjda så länge den slogs så att den inte växte igen. Då äkern är så sank som den är så är det svårt att jämna till marken med någon större maskin eftersom traktorer har en tendens att sjunka ner i leran och fastna så vi har slagit denna åker för hand sedan 2005 och det är inget tvärgjort jobb.

I somras kom grannarna över och var rätt förbannade över att jag inte skötte min del av avtalet. Detta skrev jag om i augusti. Då drog den ena av dem än en gång upp detta med avloppet och påstod att det inte var utformat enligt gällande bestämmelser, att det dränkte deras åker och att han skulle anlita advokater och sätta dit mig för mitt felaktiga avlopp.

Efter det pratade jag med kommunen och frågade lite om mitt avlopp. Jo, det är en trekammarbrunn som är fullt godkänd enligt alla nu gällande regler. Avloppet är en gång omgrävt och var från början en tvåkammarbrunn men när det gjordes om och flyttades blev det trekammarbrunn. Jag berättade att grannarna anser att mitt avloppsvatten gjort deras åker sank och kommunkillen skrattade gott och sa att det är omöjligt om jag inte är kommunens i särklass största vattenkonsument… vilket jag inte är.

Här om natten drömde jag att grannarna kom över för att gnälla på jordhögarna på vår tomt som Gregory har lämnat efter att han buskörde med bandtraktorn för några år sedan. Det är anskrämligt fult på vår tomt och grannarna kom för att gnälla över hur det såg ut. Visst, det ser för djävligt ut men det är fan inte deras problem så jag vaknade ur drömmen och var rätt irriterad. Jag berättade det hela för Gregory som rådde mig att räkna lite så att vi har hårda fakta att bemöta grannarna med nästa gång de gnäller på vårt avlopp.

Jo, så här är det:

Vi har haft en vattenförbrukning på ca 15 m³ per månad vilket blir 180 m³ per år. Arean på den åker som stuggrannen påstår att jag dränker med mitt avloppsvatten, den del som jag slog med röjsåg i somras eftersom de anser att de inte kan köra traktor där, är 3919 m² enligt den karta som Lantmäteriet har på nätet där man kan mäta area.

Om jag skulle hälla ut hela min årsförbrukning av vatten på den ytan så skulle det bli 46 mm djupt. Enligt SMHI är den totala nederbörden under ett år i snitt 600 mm här. Av den totala mängden vatten som når stuggrannarnas åker så har min brunn bidragit med ca 7,6%.

Ändå anser de att det är min brunn som är orsaken till att åkern är sank. Jag tror de bör diskutera den saken med vädergudarna först och främst eftersom jag bara bidrar med en bråkdel av vad de häller ut på åkern.

Även om åkerlappen de påstår att jag dränker vore hälften så stor så är det fysiskt och fullkomligt omöjligt att det är mitt avlopp som är orsaken till att den är sur. Även om avloppet inte fanns och jag inte producerade något avloppsvatten alls så skulle skillnaden på åkern bli så försvinnande liten att den inte skulle märkas alls.

För att jämföra lite med vad vädergudarna bidrar med så såg det ut så här under juli 2009. Mellan 100 och 150 mm regn kom under den månaden.Visst, det var en pissig sommar men under en enda månad bidrog vädergudarna med drygt dubbelt, nästan tre gånger så mycket som jag producerar under ett helt år.

Faktiskt så vräker vädergudarna ner mer vatten under varje enskild månad under åtta av tolv månader än vad jag gör under ett helt år. Enligt SMHI är det bara under februari-maj som nederbörden ligger under min vattenförbrukning. Så jag kan lugnt svära mig fri från skuld i att åkern är ett träsk.

2 kommentarer på Räknat fram en vattentät argumentation

  • Gurra skriver:

    Solklara argument !!! Bra jobbat.

    Tack! /Kali

  • Aina Lundmark skriver:

    Men om ditt vatten har den förmågan till att blötlägga marken vore inte det något att exportera till mycket torra ställen, typ öknar. Tänk dig att i t ex Sahara anlägga ett antal oaser ”Kalis oaser”, vilken möjlighet till att skaffa sig en förmögenhet på avloppsvatten. Eftersom du ständig producerar vatten som tydligen har den sorten kan jag se framför mig hur alla jordens öknar blomstrar på grund ditt avloppsvatten. Du kommer att troligen att nämnas med samma vördnad som Jesus och hans fem fiskar.

    Jo du, mitt avloppsvatten är blötare än vanligt vatten. Det är minst 1300 procent blötare än vanligt vatten tydligen om man räknar med att mina 180 kubik per år gör marken mer blöt än de 2350 kubikmeter vatten som kommer från himlen. Btw, för att jag ska bidra med mer vatten än vad naturen gör till den åkern så skulle jag behöva konsumera minst 6,5 kubikmeter per dag. Det blir till att lämna kranarna på när vi åker till jobbet för att annars hinner jag nog inte göra av med så mycket vatten. /Kali