Arkiv fö 14 december 2004

Grinchen bråkar vidare

14 december 2004

Pratade med försäkringskassan igår om Grinchens ovilja att skicka mig något förslag på underhållet. Jag berättade att han blivit oförklarligt arg, tänker acceptera det förslag som fk skickat honom och att jag måste gå via fk om jag vill kontakta honom. Kvinnan på fk sa att fk förväntar sig att Grinchen ska ha inkommit med ett avtal som godkänts av oss båda strax efter nyår och gör han inte det så kommer fk att ”vidta åtgärder” som hon formulerade det. Det innebär att de skickar papper till de Österrikiska myndigheterna och till mig och sedan dras en utredning om hans betalningsförmåga igång. Hon lät minst sagt irriterad över att Grinchen verkar anse att fk är hans personliga sekreterare som ska förmedla post och meddelanden till honom. Kvinnan på fk sa att hon hade pratat med Grinchen en gång och det var för drygt en månad sedan. Hon sa också att han inte fått något erbjudande från henne utan hon anser att han bör betala underhåll efter den inkomst han har och inte ett öre mindre.

Han är skyldig att betala underhåll oavsett om han tycker att jag betett mig illa eller inte. Att han blir på dåligt humör är inget som påverkar underhållets storlek. Det är förmodligen inte en åsikt som Grinchen delar med fk.

Ironiskt nog hade jag fått ett mail när jag kom hem från jobbet igår. Från allas vår Grinchen. Han skrev;

hej

jag tycker att du är lite små lustig. man kan ju inte avslå ett icke existerande förslag!
jag skrev att jag kommer att acceptera förslaget som försäkringskassan skickade mig.
och jag antar att dom vet vad som står i föräldrabalken.
så ta och läsigenom mailet en gång till.

men jag tycker att det är sorgligt att en vuxen kvinna i din ålder inte tar sig tid att grundligt läsa igenom den jag har skrivit.
vilket ger det intrycket att du inte är så interesserad av saken i sig utan att ditt intresse är att göra livet så svårt som möjlig för övriga inblandade
så jag ska försöka att vara tydlig.

– om du vill mig någonting skicka ett brev per post till mig direkt eller skicka det till försäkringskassan så att dom kan skicka det vidare till mig. vilket betyder.

1. inga framtida mejl från din sida
2. inga framtida samtal till min mor med frågor angående mig eller beslut som jag tagit som är relaterat till min person.
3. skicka vanliga brev – min nuvarande adress gäller tills att jag meddelat något annat.

försäkerhets skull skickar jag det som jag skrev i freddags en gång till.
jag har markerat saker som jag anser är viktigt.

[förra mailet från den 10/12 inklistrat här med diverse färgmarkeringar]

om det är någonting som du fortfarande inte förstår så skicka ett brev per post med frågor om dom sakerna som du inte förstår.

det här är det sista mejlet som jag kommer att skicka till dig!!!

grinchen

Jaha. Så bra då… fattar inte riktigt vad han ville ha sagt med det där mailet förutom att han inte gillar mig fast det viste jag ju redan och det är inget som jag gråter mig till sömns på kvällarna över precis. Dessutom verkar han ha missförstått fk totalt för det han säger och det fk säger till mig är inte riktigt samma sak. Eller så är han helt enkelt så korkad att han inte fattar att jag naturligtvis har kontakt med samma människa på fk som han pratat med utan inbillar sig att jag ska tro att han och fk är värsta tajta polarna.

Jag svarade inte på det mailet. Funderade bara på hur frustrerad Grinchen kommer att bli när han inser att detta är en situation som han inte kan ljuga sig ur hota sig ur eller be mamma fixa till med hot tjat och kryptiska meddelanden. Och då myste jag Full i fan

Grinchen tjafsar

10 december 2004

Klanens fortsätter bete sig något förvirrat.

Grinchen ringde mig på mobilen idag på jobbet. Han ifrågasatte varför jag ringde och besvärade hans mor. Jag sa att han kan skicka sina frågor tillsammans med förslaget på underhållet i ett mail till mig så skulle han få svar men han ville ha svar på det på en gång. Jag sa att hon hade skickat ett brev till mig som jag hade frågor på. Grinchen sa att de frågorna skulle jag ha ställt till honom. Jag sa att jag ställer frågorna till den som skickat brevet. Då började han tjafsa om att jag skulle ha mailat henne istället för att ringa (kärringen blev väl skärrad när hon var tvungen att stå till svars för vad hon skrivit). Orkade inte tjafsa med honom så jag sa ”Har du något mer att säga så maila det tillsammans med förslaget så snart som möjligt så vi får det här avklarat så jag slipper di i fortsättningen. Då säger vi så. Bra. Hej” och så lade jag på medan han pratade. När jag sedan kom hem hade jag fått ett mail. Det stod;

Hej Kali
egetligen hade jag tänkt att skicka dig ett förslag angende underhålltet.
men eftersom att DU beter dig som du gör har jag tänkt om.
jag tänker akceptera förslaget som försäkringskassan skickat till mig.
vilket innebär att förutom underhållsbeloppet tilkommer det en överförningsavgift på
ca 28€ / månad som jag måste betala (vad det utgör utslaget på 6,5 år kann du ju räkna ut själv). det beloppet hade jag igentligen tänkt att det skulle gå till Amanda men eftersom att du inte verkar interserad så kan jag ju lika gärna ge det till banken.
eventuell framtida komunikation från båda sidor sker antigen via försäkringskassan eller normal post. vilket innebär att om du vill informera/säga/fråga mig om någonting har du den vägen att gå!
det/dom besluten som jag har tagit dom senaste dagarna har ingenting med Amanda att göra utan härrör endast från ditt eget beteende. händerserna dom senaste dagarna har för mig personligen inneburit att du har tagit bort mina sista intressen och abitioner att på något sett kunna göra rätt för mig. om Amanda vill ta kontakt med mig så har jag inget att invända. hur du senare förklarar och rättfärdigar dig det är upp till dig.

grinchen

Fattar fortfarande inte mycket av syftet med hans utfall (eller vad man ska kalla det).

På vilket sätt har jag betett mig?? Jag har varit löjligt lugn och sansad när jag pratat med honom, i synnerhet när jag pratade med Patsy. Jag höjde aldrig rösten utom när Grinchen uppmanade mig att tala högre för att mottagningen var dålig. Jag har medvetet aktat mig för att höja rösten, kalla dem något otrevligt, svära eller använda ord, uttryck eller tonlägen som kan uppfattas provocerande eller aggressivt för jag vet att de använder sådant mot mig senare. Jag var inte intresserad av att diskutera med Patsy när jag ringde henne utan jag frågade bara vad Patsy menade att vi hade för problem och uppmanade henne att inte skriva om sådant hon sedan inte vill stå till svars för. Hon flippade däremot ur och anklagade mig för både det ena och det andra.

På vilket sätt har jag verkat ointresserad? Skrev till honom i onsdags att jag inte ville låta detta vänta utan ha det avklarat före jul och uppmanade honom att skicka ett förslag redan samma kväll.

Hur ska jag kunna skicka ”normal” post till honom? Han sa ju själv i tisdags att när han har flyttat i februari nästa år så ska jag inte få veta den nya adressen.

Vilka intressen och ambitioner har jag tagit bort? Han har aldrig lyckats hålla något kontinuerlig kontakt med Amanda och de enda ambitioner jag tycker att han haft har varit att hitta på ursäkter och skäl till att slippa ha kontakt med henne.

Vaddå göra rätt för sig? Han betalade ett par hundra i underhåll under -97 men de övriga 11 åren har han inte betalt ett nickel.

Och hur kan han stava så fruktansvärt illa?? Han han inte fattat vad stavningskontrollen är till för? Inte en hel mening har han lyckats få till helt rätt.

Svarade kort och koncist att jag inte godtar hans förslag utan anser att han ska betala underhåll enligt de bestämmelser som finns i föräldrabalken. Jag skrev inte vad det innebar utan det får han ta reda på själv men där står att föräldrarna ska bidra till barnets försörjning efter ekonomisk förmåga. Alltså ska underhållet grundas på vilken inkomst han har. Ska prata med försäkringskassan på måndag om hur jag ska gå vidare efter det här eftersom det verkar som Grinchen inte är villig att komma överens med mig om någon summa. Det här kommer nog att bli en seg historia… *suck*

Jag är en ljugare

9 december 2004

Jag har ljugit idag. Jag sa till mor att Mikkes syrra skulle bort och inte komma hem efter jul. Hon hade tänkt att Mikke skulle ta katten men han kunde inte för hans dotter ska vara hos honom och har han katten då så kommer inte mamman att tåla dottern när hon får tillbaka henne så därför har jag lovat att fixa det på något sätt. I värsta fall skulle jag ta henne själv men morsan offrade sig utan speciellt mycket övertalning. Det är en sköldpaddsfärgad norsk skogskattshona, knappt ett år gammal, som heter Kitty.

Lögnen är denna; Mikkess syster ska inte alls bort. Hon tänkte avliva katten för att den har börjat pissa överallt. Mikke frågade om jag ville ha den men inte fan vill jag ha en piss-katt. Fick sedan veta att det finns fem barn, alla under 10 år, i familjen så jag hoppas på att det är stress som fått katten att pissa inne. Mikkes syster sa också att katten är hur snäll som helst men kan vara ganska sur mot barn också också slå efter dem så förhoppningsvis så gör ett miljöombyte att pissandet upphör. Annars måste katten tyvärr ”åka till en bondgård på landet”.

Fick brev av Patsy idag. Det stod;

Hej Kali
Har pratat med Grinchen och han vill att all kontakt med Amanda får ligga på is till dess att ni har löst era problem. Det har absolut ingenting med Amanda personligen att göra utan har enbart det syftet att undvika framtida problem.

Patsy

Jag har ingen aning om vad det är för ”problem” vi har. Grinchen har fått problem med försäkringskassan eftersom de fått reda på att han undanhållit att han haft inkomst sedan flera år men det är inte mitt problem. Och vaddå ”lägga på is”? Han har inte träffat Amanda på fyra år och det lär tydligen dröja innan han gör det igen så mycket ”isigare” än så kan det väl knappast bli. Jag ringde i alla fall upp Patsy och frågade vad det var för problem hon menade. Hon sa att hon inte visste utan att det fick jag ringa och fråga Grinchen. Jag sa att jag ringer och frågar den som skickar brev och påstår att det finns problem och om man inte kan stå till svars för det man säger eller skriver så ska man låta bli att göra det. Hon blev förbannad och började yla om att hon fått ta så mycket skit från mig och jag styr vad Amanda ska tycka om henne och Grinchen. Sedan lade hon på luren…

Amanda hörde vad vi sa… även vad Patsy sa. Amanda blev rätt sur för att Patsy påstod att Amanda inte tänker själv utan att det är jag som talar om för henne vad hon ska tycka och tänka så hon skickade ett mail till Patsy och sa att hon kan tänka själv och har egna åsikter och därför tycker hon att Patsy och Grinchen är lögnare så hon litar inte på dem längre. Hon skrev en massa annat också och inget var positivt. Jag undrar om Patsys brev var en reaktion på det mail Amanda skickade till Grinchen igår efter att han ringt dagen innan men inte velat prata med Amanda. Amanda skrev;

Du gjorde mig ledsen igår när du sa att du inte ville prata med mig. Jag trodde att du ringde för att få prata med mig och inte med mamma.
Så jag är väldig ledsen nu jag grät hela kvällen igår. Mamma sa att du ringde för att prata om underhållet och att du inte ringde för att prata med mig. Mamma hade rätt du bryr dig bara om dig själv. Du är en usel pappa.

Jag fattar faktiskt ingenting. Vad är det för ”problem” som ska lösas om det inte är underhållet de pratar om? Enligt Patsy så fanns det andra problem som skulle lösas men hon vägrade säga vad. Sa bara att hon inte visste. Varför skickar inte Grinchen något förslag på underhållet?? Han har bara skickat ett mail där det stod;

Som jag sa igår.Eftersom att det finns ett behov av att lösa vissa saker som underhåll osv. Anser jag att det är nödvänigt att vi löser dom problemen innan man kan diskutera vidare om framtiden. Jag är uppe i Sverige mellan den 23.12 (landar ca. 16.00) till den 30.12 (avresa 7.15) Den ända dagen som jag inte har möjlighet är den 26.12 eftersom att jag är i Luleå. Så det är upp till dig att välja ut en dag, tidpunkt och plats som passar dig

Vad ”osv” är vet jag inte. Vad han och Patsy menar när de pratar om ”framtiden” vet jag inte heller. Varför han vägrar fatta att jag inte tänker träffa honom begriper jag rakt inte alls. Och vart han lärt sig stava kan man fråga sig. Fattar faktiskt inte vad knäppskallarna i klanen är ute efter. Kom på mig själv med att inte vara speciellt arg över deras utspel de senaste dagarna. Förr blev jag så arg att jag blev alldeles kall och bara darrade. Panikkänslor. Nu, nä. Jag vet inte. De verkar hålla på att trassla in sig i något som egentligen inte angår mig. Håller mig utanför och beskådar spektaklet istället.

Ledsen Amanda

8 december 2004

Amanda har varit hemma från skolan idag. Hon tog det med Grinchen jäkligt hårt och vi satt uppe och diskuterade (det var mest jag som pratade) och grinade (det skötte Amanda) till efter 2 inatt. Dessutom är hon förkyld och ser ut som ett vandrade lik idag. Hon var uppe klockan 7 och har inte sovit sedan dess.

Diskussionen. Familjerätten hade nog gått i taket om de hade hört vad jag sa om Grinchen. Man ska ju inte prata skit om den andra föräldern inför barnen och jag har länge varit rätt diplomatisk när jag pratat om Grinchen med Amanda. Efter att han konsekvent vägrat svara på hennes mail efter att han bett henne att de skulle återuppta kontakten så har jag sagt till henne att han är lögnaktig, opålitlig, inget att sakna etc. men efter att han vägrade prata med henne igår så har jag berättat för henne att det bara finns en person i hela världen som Grinchen har förmåga att bry sig om och det är han själv men han är också en av få som bryr sig om honom för han är ett avskyvärt äckel som inte förtjänar Amanda. Hon ska inte behöva må dåligt och tro att hon inte duger åt honom, då är det bättre att hon får veta vad han är för sort.

Lögnaktig, ja. Jag frågade Grinchen igår varför han aldrig svarat på Amandas mail och han påstod att han aldrig fått några. Jag sa att jag visste att han fått dem men han vidhöll att så inte var fallet. Jag upplyste honom då om att jag har en viss datavana och jag både kunde se exakt vilken tidpunkt han gjort vad och hade bevis för att han inte bara fått och öppnat hennes mail utan också läst dem ner till sista raden, klickat på länken och besökt hennes hemsida, vilka sidor på hennes hemsida han läst och hur länge han varit på varje sida. Han trodde mig fortfarande inte men när jag sa att jag visste att hans dator har datanamnet ”leksaken” blev han tyst ett tag och började sedan klaga över mottagningen i sin mobiltelefon. Jo… de störningarna kom lägligt.

Ett samtal

7 december 2004

Grinchen ringde ikväll. Det är första gången på fyra år som han hör av sig per telefon. Det var inte Amanda han ville prata med, han ville inte ens prata om henne. Han ville prata med mig. Han sa att han kommer till Sverige den 17:de december (tror jag) och åker tillbaka till Österrike den 30:de december. Under tiden han är här vill han att han och jag träffas och skriver på ett papper om underhållet så att han slipper ha med mig att göra mer. Jag sa att jag inte är speciellt sugen på att träffa honom och att det inte heller är så troligt att jag kan avvara en dag under julen för att träffa honom. Jag är ju inte ledig något mer än julaftonen, juldagen och annandagen under den tid han är här. Julaftonen och förmodligen juldagen också kommer jag att tillbringa med Gregory och hans släkt i hans hemstad och Grinchen sa redan nu att annandagen kunde han absolut inte. Grinchen sa att om jag inte träffade honom och skrev på det förslag han hade om underhållet så skulle han säga till försäkringskassan att jag inte vill lösa det här och inte är intresserad av att få underhåll för Amanda.

Jag frågade varför jag och han ska komma till en överenskommelse om underhållet. Det är väl ändå en sak mellan försäkringskassan och Grinchen. Han sa att försäkringskassan sagt att han och jag ska försöka komma överens och att han vill få det hela nedtecknat på papper så snart som möjligt eftersom han inte litar på mig och vill ha allt som sagts mellan oss svart på vitt. Jag vill inte träffa honom över huvud taget vilket jag också sa så jag föreslog att han skickar sitt förslag med mail och jag ger mitt svar på samma sätt så kan vi föra en diskussion så att allt verkligen finns svart på vitt om det skulle bli några oklarheter. Han ratade den idén för att det inte går att underteckna ett papper via mail. Jag föreslog att jag skulle skriva ut det vi så småningom enas om i två exemplar, underteckna båda exemplaren och skicka dem till honom så att han kan underteckna det ena exemplaret och skicka tillbaka det till mig. Det gick absolut inte heller för han ska flytta i februari och han tänker inte låta mig få veta hans nya adress. Inte heller dög det att jag skickade det till hans föräldrar för vidarebefordran för hans föräldrar skulle inte blandas in, enligt Grinchen.

Tänker inte träffa honom. Underteckna avtal går att göra utan att man träffas personligen. Med tanke på hur viktigt det verkade vara för honom att jag så fort som möjligt skriver på hans förslag om underhållet så tror jag att han försöker komma undan lindrigare än om underhållet skulle fastställas i domstol eller av någon myndighet. Om någon vet vad som gäller när underhåll ska betalas av något från utlandet så får ni gärna skriva och berätta för jag har ingen aning om vad som gäller.

Jag frågade Grinchen om han inte ville prata med Amanda för det är ändå fyra år sedan de pratade med varandra sist. Hon hade också väntat sig att han ville prata med henne eftersom vi såg på nummerpresentatören att han ringt innan vi kommit hem. Ville han prata med henne? Nix. Inte under några omständigheter. Blev Amanda glad? Nix. Hon frågade storgråtande varför hon inte hade någon pappa som bryr sig om henne. Jag sa att hon har både Ken (han är bättre än Grinchen i alla fall) och Gregory men hon sa att det inte var samma sak. Nu ligger hon och gråter… Klockan är halv tolv på natten och hon sa i skolan imorgon. Förbannade karl!! Förbannade jag som blev gravid med honom!!

Vilken överraskning

2 december 2004

Jag är ond, muahahahahahahaha!!

How evil are you?

How evil are you?

Har ångest över alla julklappar jag inte har råd att köpa… I min dagbok fann jag en beskrivning av hur jag kände för julen för ett par år sedan och den uppfattningen har inte förändrats, snarare förstärkts. Detta skrev jag i december 2001:

1:a advent. Nu börjar eländet…

Julklappshysteri: Samma problem varje år. Vad ska man köpa. De flesta som har uppnått vuxen ålder har allt de behöver och sådant de vill ha men inte skaffat är oftast för dyrt för att man ska ha råd att köpa och ge bort det i julklapp. Visst kan man köpa krimskrams och småsaker som prydnadsföremål och elvispar men man kan vara rätt säker på att det inte kommer att användas. De enda som blir genuint glada över i princip allt de får är barnen.

Pynthysterin: Tomtar, är det bara jag som tycker att tomtar ser ondskefulla ut? Gamla skäggiga gubbar som hotar med uteblivna julklappar om barnen inte kommer och sitter i hans knä. ”Finns det några snälla barn?!” SNUSKGUBBE!! Julstädning med tillhörande pynt, vad är det för mening med att byta gardiner och dukar och hänga upp en massa skräp då man ska plocka bort allt inom en månad?

Ljusslingor: visst kan det vara fint med en stilren och diskret ljusslinga i en buske eller på balkongen men den ”amerikanska looken” men flerfärgade, blinkande lampor runt fönster, dörrar, i vart enda träd, runt taket, längs stuprören osv. är så äckligt vulgärt. Man får en känsla av att man hamnat i någon slags surrealistisk tivolivärld där peddot tomten är kung.

Julsångshysterin: Plötsligt kommer inte mycket mer än kristen propaganda ur högtalarna. Varenda dansbandsartist spelar in julskivor och uppträder i tv i glittriga kläder, ett stearinljus i bakgrunden, helst också en flock barn som körar och allt filmas naturligtvis med softad lins för maximal stämning.

Julandan: Under den tid på året när man är som mest stressad, har det sämst ekonomiskt (pga. alla ovanstående faktorer) ska man upprätthålla en fasad av lugn, harmoni, lycka och den fullkomliga familjeidyllen. Ett ypperligt tillfälle att öva sig på hyckleri med andra ord.

Julmat: Det enda positiva med julen. Detta är det enda som finns kvar av det traditionella firandet innan man började blanda in allt kristet trams i firandet och förstörde vår svenska midvinterblot.

Jag vägrar låta mig dras in i det masshysteriska, kristna, kommersiella jippo som julen har blivit så därför plockar jag bara ut de viktigaste ur det hela och lämnar skiten åt de som slaviskt tävlar om att fira den perfektaste julen. Jag behåller maten och godiset. Sedan barnen föddes så har jag återinfört julklappar.

2:a advent. Eländet fortsätter…

Julen är 10% skinka, 30% trasslande tejp och 60% ångest. Allt för att folk inbillar sig att det är en gammal svensk tradition att fira en död judes födelsedag. Det borde vara lag på att traditioner ska vara minst tusen år gamla och ha absolut svenskt ursprung för att få firas som nationell högtid. Då skulle julen vara betydligt trivsammare och vi skulle slippa alla dessa 1900- och 1800-talsnymodigheterna som lucia, jultomte, julstjärnor och adventsstakar. Ska det vara traditionellt ska det fan i mig vara t r a d i t i o n e l l t!

Jag vill avsluta dagens dagboksanteckning med en liten juldikt som jag hörde första gången i tonåren och som sedan dess symboliserat julen för mig. Den finns här >>