2012 års första känga

Veckans första feta känga vill jag plantera djupt i dajmpipan på en grupp människor. Tyvärr är det också en stor grupp människor.

Jag såg Mike Rowe i ’Curiosity – Världens skitigaste man’ på Discovery. Rowe fick göra som han brukar under en dag och en läkare (eller vad han var) mätte bakteriehalten och visade vilka bakterier man utsätts för i olika situationer dagligen och i vilken omfattning. Efter att Rowe morgonkissat spolade han och i uv-ljus fick tittarna se hur biologiskt material (bakterier och annat som kommer från våra kroppar när vi gör det vi gör i toastolen) virvlade upp ur toastolen och landade på allt i närheten.

I de allra flesta fall har man tandborsten i samma lokal som toastolen. Det betyder att bakterier som finns i avföringen kommer på exempelvis tandborsten och rakhyveln. När man sedan borstar tänderna så gnuggar man in dessa bakterier i munnen. Ofta är det faktiskt rätt bra att låta immunförsvaret bekanta sig med bakterier genom att svälja dem. På så sätt blir de försvagade av magsafterna så att immunförsvaret lättare kan besegra dem och lära sig känna igen dem till nästa gång de kommer in i kroppen och på så sätt klarar man sig bättre från att åka på allehanda sjukdomar. Att gnugga in bakterier i tandköttet är däremot ingen att rekommendera. Det kan leda till hjärtsäcksinflammation.

’Bajsbakterierna’ kommer också på handdukarna som hänger inne på toaletten. Så efter man gjort sitt så tvättar man händerna rena med tvål och vatten och sedan torkar man händerna och får tillbaka bakterier av precis den typ som jag just tvättat bort… och sedan går man ut och ger omvärlden magsjukor. Strålande…

Jag har länge irriterat mig på de som lämnar toalettlocket öppet efter de varit på dass. Nu har jag dessutom fått vetenskapliga bevis för att detta är direkt ohälsosamt. Nja, nästan vetenskapliga, i alla fall. Så den grupp människor som får dagens känga är de som inte fäller ner locket till toaletten (och det ska förstås göras innan man spolar) och till de som envist vägrar sitta ner när de kissar. Det virvlar upp en hel del ’toalettinnehåll’ när man står och kissar strilande ner i toaletten också. Istället för att sprida detta i hela lokalen så är det väl ändå bättre och mer hänsynsfullt att använda sin bak för att begränsa spridningen av snusket till andras hygienartiklar?!!

Så sitt ner och stäng locket innan du spolar för bövelen!!