Skaldjursplatå var ordet

Gregory försöker få balans i tillvaron genom att byta bort sin relativt nya bil (årsmodell 2006) mot en gammal, billig bil för att köra den tills han skaffar sig en bmw m5. Första bilen som var på tapeten var en mazda från -92 för 10 papp. Sedan har han kollat på en 20 år gammal mercedes och lite annat och nu lutar det åt mazda mx3 från -93. Han säger att vi kommer att spara en massa pengar på att han kör en gammal bil som han inte behöver ta något lån på. Jag vet inte jag… En gammal bil kan innebära ökade kostnader på andra sätt.

Sparar man in pengar på bilandet kan man lägga ut mer på mat och en som önskar att tv4 gjort just det är Anna Book som är upprörd över att hon inte fick det käk hon hade förväntat sig under inspelningen av Fångarna på fortet.

Till aftonbladet har Book sagt:

– Jag vet att de andra lagen har ätit skaldjursplatåer och blivit jätteväl omhändertagna, att de varit på konditorier och festat med produktionsmänniskorna medan vi blev bemötta som skit.

Nä, jag tycker väl inte heller speciellt synd om Book för jag tror inte att varken hon eller någon annan av deltagarna var nära att svälta ihjäl under inspelningen men jag fastnade för ordet skaldjursplatå. Skaldjursplatå… Jag har aldrig hört det förr. För min inre såg jag en hel platå fylld med skaldjur, en sådan platå som bildas när kontinentalplattor kolliderar. Tänk er hela tibetanska platån (som är världens största) fylld med räkor, musslor, krabbor, hummer, kräftor och annat mumsigt som bara ligger där i solen och väntar på att man ska hugga in… Ja, det kanske inte är så aptitligt med skaldjur i solen efter ett tag men om hela platån var täckt med krossat is och på isen låg skaldjur varvat med citronskivor, dillkvistar, flaskor med vitt mousserande vin och kanske en och annan slice västerbottenostpaj… ??? ?? Heaven… I’m in heaven… ? ? ???

Så eftersom jag aldrig hört talas om skaldjursplatå förr så googlade jag för att få veta exakt vad det är. Enligt wikipedia (som vet allt bäst) så är det:

Skaldjursplatå är en maträtt där olika skaldjur serveras på ett serveringsfat uppbyggt med flera våningar. De vanligaste skaldjuren samt tillbehören att ha på en klassisk skaldjursplatå är tång, svartpeppar, persilja, basilika, ägg, krabba, citron, räkor, vin, hummer, aioli, matolja, olivolja, musslor, vitlök, salt, vitvinsvinäger, senap.

Tång??? Men snälla nån, vad är det för dumheter?? Det smakar ju skit! Allt annat kan jag tänka mig, utom möjligtvis vinägern, men skippa tången. Det äter man ju ändå inte för att det smakar gott utan för att det är sådant där trendigt hälsoguckelemuck som überhypats. Nä, jag fortsätter fantisera om min tibetanska skaldjursplatå istället.

Till skaldjur brukar jag göra en röra som jag kallar gisch. Gisch passar också till ostbrickan, på rostat bröd och i många andra sammanhang. Man kan göra ett pajskal (gräddat och klart) och lägga gisch i botten och sedan täcka det med räkor, ägg och annat mumsmums.

Receptet på gisch är:

3/4 dl majonnäs (lättmajo funkar hyvens)
1/4 dl vispgrädde
1-2 msk kaviar på tub (typ Kalles)
1 msk hackad dill (finns fiffigt paketerad hackad och klar i frysdisken)
1 msk hackad gräslök (finns också hackat och klart i frysdisken)
1 msk hackad rödlök (den får du hacka själv)

Vispa grädden, släng ner övriga ingredienser, blanda och sedan är det klart!

????

En kommentar på Skaldjursplatå var ordet

  • Anneli skriver:

    Ahhhh, gisch is da shit! Tog med mig en hink till kräftkalaset = succé.. Tack för tipset!

    Ja, gör man enligt receptet så räcker det i en nanosekund ungefär så man får multiplicera allt så det blir i hinkstorlek. /Kali