Pronomen

Små barn som just lärt sig prata kan ha lite svårt att med pronomen och personliga pronomen kan ställe till det när de pratar om ”hennes”. Ofta säger de ”hons” istället.
Ex: Det där är hons docka.
De allra flesta får ordning på grammatiken när de blir äldre och jag har nog aldrig hört en vuxen människa säga ”hons” istället för hennes och än mindre skrivit ”hons” i text. Utom tills alldeles nyligt… Det var i och för sig skrivet av en person som är lite förståndshandikappad så det må väl vara förlåtet då.

Possessiva pronomen blir allt oftare fel och jag både ser och hör felet hos allt äldre personer dessutom. Vissa personer använder inte ”sin” eller ”sitt” utan säger hans eller hennes istället.
Ex: Nisse har en ny cykel och han tycker om hans cykel.
Det blir helt fel då en mening formulerad på det viset säger att Nisse har en ny cykel och tycker om någon annan killes cykel. Nisse har en ny cykel och han tycker om sin cykel ska det ju vara! Jag undrar om det är engelskan som ställt till det för på engelska hade det blivit rätt – Nisse has ha new bike and he likes his new bike, heter det oavsett om Nisse gillar sin egen cykel eller någon annan killes cykel.

Det mest anskrämliga sättet possessiva pronomen missbrukar på är när någon säger ”dens”.
Ex: Tavlan pryder dens plats.
Nej för helvete!! Tavlan pryder eventuellt SIN plats! ”Dens” är inte ens ett ord i det sammanhanget.

Och det var allt jag hade att förmedla för tillfället.