Labbarbete

Jag gillar att se CSI och liknande serier men jag tycker att manusförfattarna borde läsa in sig lite på hur man jobbar på ett labb. I CSI är det inte ovanligt att en person tar prover vid brottsplatsen och sedan själv står och analyserar det på labbet. I verkligheten är det nog ytterst sällsynt att den som tar provet är den som utför analysen sedan. Polisen samlar in bevis och personalen på labb analyserar det är nog vanligare. En del andra saker som de fått helt om bakfoten är:

Om man jobbar på ett riktigt labb har man lampor i taket, ofta starka lysrör, och behöver inte ha ficklampa för att jobba. Inget blått sken jobbar vi i men nog skulle det vara effektfullt… men inte så praktiskt.

Privata kläder är absolut förbjudet! Det räcker inte med att ta på sig en (figursydd??) labbrock, speciellt inte om man har den uppknäppt. Förutom att man helt uppenbart kan förstöra sina egna kläder och även skada sig illa (vissa kemikalier reagerar starkt med exempelvis syntetiska material som viskos) så kan man kontaminera proverna. De springer ju omkring ute med sina vanliga kläder och kan få alla möjliga partiklar på sig så det är ju självklart att man inte kan ha dem på sig inne på labbet sedan. Och de här nissarna analyserar dna och med tanke på att deras privata kläder är smockfulla med deras eget dna så lär de ju drälla det ner i proverna också så att de blir missvisande. Och håret!! Sätt upp håret människa!!

Finn fem (eller fyra blir det) fel i den här bilden. Äta och dricka är tokförbjudet på labbrum. Elektronik som datorer får inte vara i rum där kemikalier förvaras för elektroniken blir förstörd. Kavaj… inte optimala labbrocken direkt… Och tänd lyset så ni ser vad ni sysslar med!!!

I övrigt så förstår jag inte varför kromatografi är den enda analysmetod de använder. Vi använder det inte speciellt ofta… När de pipetterar håller de pipetten fel, de byter inte pipettspets mellan proverna (hysterisk kontamineringsrisk), prover och kemikalier står framme i öppna kärl och när de ska späda en lösning så doppar de pipetten direkt i stamlösningen (alltså ursprungslösningen). Det får man inte heller göra för om pipetten är kontaminerad så förstör man hela hela babberibban och måste slänga en förmodligen svindyr standardlösning eller ett prov som det kanske inte finns mer av. Man häller förstås av den mängd man behöver i ett rent kärl och pipetterar därifrån. Och en analys tar en viss tid, det är svårt att snabba på den men de gör det när de t.ex ska separera dna med gel-elektrofores. Det tar den tid det tar men ändå så kan de snabba på analysen om chefen ligger på och är arg så att de kan lämna analysresultatet snabbare. Hur gör de? Har de en vev på apparaten så de för hand kan öka farten på den??

När de söker fingeravtryck eller ska matcha ett foto i en databas så bläddrar fingeravtryck eller foton på skärmen medan datorn jobbar. Ok… min dator kan leta saker på disken utan att alla filer ska bläddra på skärmen. Och varför har de program de använder alltid grön text på svart bakgrund? Det ser ut som en grön version av dos och det känns som det är tämligen förlegat att jobba i dos.

Hm… mja, serien är bra ändå.