En sjuk människas logik

Jag pratade med försäkringskassan idag om Grinchen och de dokument som Amanda fått från hans jurist. FK tycker att det hela är ett ovanligt fall. Grinchen skulle ha betalat underhåll från och med juli 2004, detta och storleken på underhållet har fastställts i domstol. Grinchen har dock vägrat betala så fk har lagt ut en del av det han skulle ha betalat, 1273:-/månad, så Grinchen har en ackumulerad skuld till både fk och Amanda/mig. Denna skuld har nu, i år, gått till indrivning.

I våras gick Grinchen till en jurist för att få hjälp med att bestrida indrivningen. Han menar att han inte kan betala eftersom han varit sjukskriven och arbetslös under en 14-månadersperiod. Därför kräver Grinchen att hela skulden skrivs ner till 0:-. Jo, just det, HELA skulden. En bråkdel av de månader han skulle ha betalat underhåll har han haft för låg inkomst för att kunna betala den summa han enligt dom ska betala så det rimliga hade varit att han yrkat på att få summan sänkt under de månader men han tycker att han ska slippa betala överhuvudtaget eftersom han haft en lägre inkomst en kortare period. Det är så man tänker om man är psykiskt sjuk tydligen.

Detta stod i de näst intill obegripligt formulerade dokumenten som Amanda fick i början av sommaren som nu försäkringskassan har tytt så jag kikade igenom dem för att se om det verkligen var möjligt. Jo då, så här står det…

Och sedan är det lite summor på vad han fått i sjukpenning och arbetslöshetsersättning och sedan står det;

Så han tycker att det är så synd om honom för att han varit sjukskriven att han ska slippa betala det underhåll han är skyldig och jag tycker att det verkar som det är hela beslutet om att betala underhåll som han kräver ska skrivas ner till noll så att han slipper betala något underhåll i fortsättningen också. Detta yrkande är daterat till den 11 mars i år medan han i juli i år skrev detta till Amanda;

betalar för tilfället 400€ per månad. men jag var sjukskrivern 1,5 år och då hade jag inga pengar

[…] jag har aldrig haft något emot att betala något till dig! Jag ville inte att det skulle komma i i din mammas häder! Men nu kan du räkna med att jag skickar 400€ dom närmaste 5 åren.

[…] men som jag skrev du kommer att få pengar dom närmaste 5-6 åren av mig!

Hur kan han skriva ”du kan räkna med att jag skickar 400€ dom närmaste 5 åren” när han själv sitter och hoppas på att hon ska bli skyldig att betala tillbaka underhållet för de två månaderna han har betalat plus det han har betalat fk för att de har lagt ut 1273:- för honom under alla år sedan dom föll som han inte betalat, att hon ska bli skyldig att betala hans juristkostnader och alla omkostnader (som resor och annat) han haft när han har träffat sin jurist och att han ska slippa betala en sekin i fortsättningen?? Får han som han vill ska Amanda betala honom mer än han har betalat henne i underhåll. Det låter väl rättvist och logiskt?? Nä, inte mycket.

Dessutom skriver han ”var sjukskrivern” (som då ska vara ’sjukskriven’ men han kan inte stava) för han är inte längre varken sjukskriven eller arbetslös utan jobbar heltid och en hel del övertid om man får tro honom själv (vilket i och för sig är tveksamt om man kan många gånger…) så det finns inget med hans nuvarande situation som säger att han saknar eller har nedsatt betalningsförmåga.

Att han är psykiskt sjuk kan han visserligen kanske inte råda över trots att han försöker få alla sjukdomsvinster* han bara kan genom att utmåla sig som ett försvarslöst ynk som alla är så dumma och orättvisa mot men att han är en flagrant lögnare av dignitet bär han hela ansvaret för för det är i allra högsta grad självvalt och medvetet. Varken de som lider av depression eller bipolär sjukdom ljuger mer än andra så som han gör så den delen, som är en betydande kännetecken för hans person vid det här laget, kan han inte skylla på några mentala tillkortakommanden.

*Sjukdomsvinst betecknar de fördelar som en person kan åtnjuta på grund av ett sjukdomstillstånd.

  • Primär sjukdomsvinst är när sjukdomen löser ett problem, till exempel när personen har lovat att utföra saker som hon eller han inte skulle ha klarat av ens i friskt tillstånd. Då kan personen hänvisa till sjukdomen och få omgivningen att acceptera att åtagandet inte kan fullföljas.
  • Sekundär sjukdomsvinst är när personen får uppmärksamhet, sympati och hjälp på grund av sitt sjukdomstillstånd.

I alla fall så fick jag veta att det tillhör de yttersta ovanligheterna att någon så envetet vägrar betala underhåll för sina barn att de lyckats dra på sig en sju år gammal skuld och att de aldrig någonsin varit med om att en underhållsskyldig förälder kräver att få hela skulden avskriven på detta sätt. And the story goes on…

En kommentar på En sjuk människas logik

  • Susen skriver:

    *Sympatistångar* huvudet i sänggaveln och tittar likt en fågelholk på ditt inlägg. *Otroooligt*

    Ja, det är minst sagt otroligt hur ansvarsbefriad man kan anse sig vara som förälder. Även om han bara ser sig som ’spermadonator’ (som han har uttryckt vid några tillfällen) så har han blivit erbjuden att säga upp sitt faderskap (genom adoption) men detta har han vägrat. Han har alltså erbjudits att bli befriad från att ta ekonomiskt ansvar för Amanda men vägrat gå med på det. Ändå vägrar han ta det ansvar som han så benhårt krävde att få behålla.

    Jag glömde skriva att han numera inte är varken arbetslös eller sjukskriven utan jobbar igen sedan i våras så det finns inget med hans nuvarande situation som säger att han inte kan betala tillbaka den skuld han har eller betala underhåll. Jag lägger till det i inlägget… /Kali