Obegripliga juristpapper på tyska

Igår kväll när jag körde hem från jobbet mötte jag en större traktor som jobbade med att placera ut plogpinnar längs vägkanten. Betyder det att de väntar snö snart? Är sommaren slut nu?

Amanda har fått ännu en lunta papper från Grinchens jurist. Här är de i pdf-format om någon är intresserad och jag har inte orkat byta ut Grinchens namn utan jag har bara ’blurrat’ till det. Denna gång så hade de inte bemödat sig med att översätta det till någon språk Amanda förstår utan hela babberibban är på tyska men jag antar att det är en fortsättning på de tidigare dokumenten som jag skrev om den 27 juni där det framkom att Grinchen inte var så sugen på att betala underhåll en period och att han tyckte att Amanda skulle betala de kostnader han haft för juridisk hjälp för att få slippa betala underhåll.

Jag kan inte låta bli att fundera över hur tokigt ihopskruvad han är i skallen. I brev till Amanda har han själv skrivit att han nu VALT att betala underhåll till henne, att han inte gjort det tidigare för att han inte ville att jag skulle få hans pengar men att nu när hon är 18 och får pengarna direkt själv från honom så betalar han gladeligen. Han måste ju förstå att Amanda fattar att det är en stor, fet blålögn när hon får papper från hans jurist där det framkommer att Grinchen sökt deras hjälp för att slippa betala underhåll och denna hjälp sökte han en dryg månad EFTER Amandas 18-årsdag. Dessutom är inte Amanda dummare än att hon kan lägga ihop två och två, pengarna började komma efter att hon undertecknat en fullmakt som gav försäkringskassan rätt att begära indrivning så Grinchen betalar inte för att han valt det på något sätt utan för att kronofogden vrider ur honom som den stinkande, mögliga, sura disktrasa han är.

Jag undrar jag… han påstår sig lida av en depression och kollar man lite vad han håller på med så är det nattsvart i hans värld en period, sedan sprutar det mängder av oformliga skapelser i lera från honom. Han verkar inte lägga ner någon större tid eller möda på att få det att likna något för en dagisgrupp hade åstadkommit bättre alster utan det verkar mer handla om att han vill producera så många och så stora saker som möjligt. Kan han vara manisk? Deprimerad + manisk = bipolär? Faktiskt så stämmer det ganska bra in på både hur jag minns honom och hur han verkar vara nu. Det skulle förklara hans hallucinationer (att jag fysiskt förföljt honom i Wien) och vanföreställningar (att jag kommer in i hans drömmar, hackar hans dator, ringer upp hans flickvän etc.).

Ju mer jag tänker på det desto mer troligt verkar det. I början då jag var tillsammans med honom pratade han om sig själv och sin situation som att han var bäst på allt och skulle lyckas med allt i livet. Han ansåg sig vara en stjärna i skolan, han skulle läsa till arkitekt på Chalmers, han ansåg sig komma från en ovanligt fin familj, han talade ofta och mycket om sina prestationer i simning och vattenrugby, han planerade överdrivet inför framtiden och in i minsta detalj och allt skulle bli så ofantligt bra. Han upprepade samma saker flera gånger så många av hans ’anekdoter’ har jag fått höra till leda. Efter fyra-fem månader hände något och han började tjata om att jag gav honom för lite uppmärksamhet, att han skulle inte kunna leva utan mig, han gnällde över att jag verkade bry mig mer om barnet jag väntade än om honom (duh!!), han malde på om hur hemsk uppväxt han haft, att hans föräldrar var alkoholister och att han själv fått lida så mycket över att deras äktenskap var skit. Han blev klängig och krävande som fan. Då drog jag öronen åt mig och lämnade honom. Jag hade erfarenheter från ett tidigare förhållande som sa mig att det inte finns något konstruktivt eller positivt att hämta i ett förhållande med den typen av människa. Förmodligen hade han en manisk period när vi träffades och sedan gled han över i depressiv period.

Hans mor och han är ganska lika på det viset – ena perioden är allt så in i helvetes jävla grejt och hon är ’on top of the world’ och sedan rasar hon ner i självömkan och grottar in sig i sina inbillade sjukdomstillstånd. Bipolär sjukdom är ärftligt så om den ena har det så är det inte osannolikt att den andra har det också. Om det är så, vilket det förmodligen är, så är det nog ganska kört för Grinchen. Jag har svårt att tänka mig att han glatt accepterar att han är bipolär och så länge man inte accepterar sin sjukdom så är det svårt att behandla den framgångsrikt. En simpel depression klingar nog bättre i hans öron än en livslång, medfödd mental defekt. Kan tänka mig att hans mor inte heller skulle ta emot en sådan diagnos med öppna armar. Kan vara därför hon påstår sig ha haft stroke, alla typer av reumatism, fibromyalgi, diskbråck i fötterna och en massa andra påhittade och verkliga sjukdomar för att hon har lättare för att acceptera att något sådant orsakar hennes lidande än en stigmatiserande mental defekt.

Hoppas bara att Amanda inte drabbas av den skiten och blir lika sjuk som de är.

2 kommentarer på Obegripliga juristpapper på tyska

 • Anna skriver:

  Lyckliga du som är sambo med en sån festlig karl! Ja, för han verkade ju väldigt rolig och påhittig i Wretlings sommarprat i alla fall. Eftersom jag själv aldrig har lärt mig att floppa över höjdhoppsribbor (under min skoltid hoppade jag alltid jämfota och blev därmed diskad i alla tävlingar) funderar jag starkt på att börja tävla i silly high jump istället.

  Jag har aldrig fått se den festliga sida av honom som han tydligen delade med Wretling – att hoppa så lågt som möjligt. Han hade själv glömt att det roade sig med ’silly high jump’ men när han hörde sommarpratet påmindes han och höll på fnissa sig ur stolen han satt på. Däremot har jag fått se honom hoppa jämfota upp på en plint som var 130 cm hög, precis som Wretling sa att han kunde förr när han kunde kallas vristen Wretling för att han var så spänstig. Tydligen sitter spänsten kvar hos André än.

  Blir man diskad om man inte floppar över? Jag trodde att huvudsaken var att man tog sig över och ribban låg kvar. /Kali

 • Anna skriver:

  Du gissade mitt i prick där. Mamman till den du skriver om är sjuk i Manodepression. När hon har en manisk episod är hon väldigt engagerad i olika saker i hemmet och föreningar och bland annat Reumatikerförbundet där hon sitter i styrelsen.

  OK, två ’Annor’ kommenterade efter varandra. Vill förtydliga och påpeka att det inte är samma person som kommenterat utan att det kommer från två helt olika ip-nummer.

  Så om jag förstår dig rätt så har Grinchens mamma fått diagnosen bipolär då? Maila gärna mig om du inte vill svara här offentligt. /Kali