Politik för ovanlighetens skull

Jag råkade se en snutt av nyheterna på någon kanal igår. Vet inte vilken det var (SVT1, SVT2 eller TV4) så jag kan tyvärr inte länka till inslaget. Hur som haver så handlade det om Miljöpartiet och att de blir allt populärare hos medel- och höginkomsttagare i storstäderna. Vidare fick jag veta att Miljöpartiet flirtar med medel och höginkomsttagare genom att vara för rut-avdraget och mot förmögenhets- och fastighetsskatt. Reportern pratade med några kvinnor i 30-års åldern som såg lite mer välbärgade ut och frågade varför Miljöpartiet var attraktivt för dem. De svarade att de tyckte att miljöfrågor var viktiga och att de själva handlade ekologiskt odlat, rättvisemärkt och svenskt kött.

Jamen självklart, tänkte jag. Att handla miljömedvetet och rättvisemärkta varor kräver att man har en del i plånboken för det är ofta de dyrare varorna också. Klart som fan att Miljöpartiet insett att se inte kan locka låginkomsttagarna, bidragstagarna och grupper med mindre medel att välja att handla sådant för de har helt enkelt inte råd att göra det.

Jag är fortfarande för den sk. ’fettskatten’ och tycker att onyttig mat borde beskattas och nyttigare mat borde subventioneras med hjälp av den skatten. Samma sak borde göras för miljövänligare alternativ så att man har råd att välja bort sådant som inte är lika klimatsmart.

 

En kommentar på Politik för ovanlighetens skull

  • Elin skriver:

    Fast maten är ju nästan det enda där det är dyrare att vara miljövänlig. De flesta andra saker som sparar på miljön sparar man även pengar på, till exempel att konsumera mindre, åka mindre bil eller samåka, förbruka mindre el hemma genom att t.ex. stänga av lampor och apparater som inte används och att inte åka på den där semesterresan till thailand. Vill därför påstå att vara ekonomisk och tänka på miljön passar väldigt bra ihop i de flesta fall 🙂

    Ja, det tvingas man ju till mer eller mindre än då om man inte har så mycket pengar att röra sig med men… För att kunna gå eller cykla till jobbet kanske man måste bo centralt och då kostar boendet mer än om man bor på vischan som jag. Har man inte en ganska god och stabil ekonomi så får man inte låna till boende centralt. Så då hamnar man kanske långt ifrån sitt jobb och måste åka buss som faktiskt inte är någon ekonomisk vinst jämför med att själv köra en liten bil. Miljömässigt är det inte heller någon vinst om det bara är någon enstaka som åker bussen. Där jag bor finns inte möjlighet att åka buss och definitivt inte tåg eller tunnelbana så jag är helt beroende av bilen. Jag skulle gärna köpa en miljövänligare bil helst en vätebil men de kostar för mycket så jag måste nöja mig med min billigare miljöförstörande bil. Jag skulle kunna ha en mindre, snålare bil men jag hade det förr och snålare betyder oftast klenare vilket orsakade en hel del ofrivilliga semesterdagar under vintern då jag helt enkelt fastnade med bilen i snön och inte tog mig till jobbet.

    Hade jag haft råd hade jag byggt ett helt nytt hus med bara miljövänliga material. Jag hade bara haft energisnåla vitvaror och ett eget vindkraftverk för el-försörjningen. Tyvärr är det inte ekonomiskt möjligt för mig så jag fick nöja mig med att dra in jordvärme i befintligt, inte speciellt miljövänligt eller energisnålt hus, vilket bara det var en ansenlig kostnad med mina mått mätt.

    Så visst kostar det mycket om man vill vara klimatsmart på alla sätt och vis. /Kali