Vatten, byn är full av vatten!

Jag har tidigare skrivit om grannen med sommarstugan som bestämt sig för att vi förbrukar så mycket vatten och att infiltrationen från vår brunn gör att åkern bakom vårt hus blir vattensjuk och obrukbar. Han är ju helt ute och cyklar med det påståendet eftersom vår totala vattenförbrukning per år är mindre än en tiondel (och säkert mindre än en tjugondel efter att alla tonåringar flyttat hemifrån) än den mängd vatten som åkern får ta emot från ovan varje år. Troligen bidrar sjön intill med en del vatten också eftersom åkern bitvis är lägre än sjön.

Nu har vi fått strandtomt. Det är så surt på åkern att vi har fått sjön inpå knuten (knuten är det vita till höger i bild) och jag tycker att det syns tydligt på fotot att det är sjön som invaderat åkern. Enligt det kontrakt som skrevs för att jag skulle få lägga ner jordvärme i den åkern så skulle åkern återställas till sådant skick efteråt att vårbruket skulle vara möjligt för dem. När man ’återställer’ något så brukar det betyda att man ser till att det blev som det var tidigare och på denna åker har något vårbruk inte varit möjligt på många decennier. I alla fall inte med traktor… möjligtvis med gummibåt. Men detta anser alltså grannen att min brunn är orsaken till. Jag undrar om han då också anser att det är mitt fel att sjön innehåller så mycket vatten som den gör.

De sista två kilometerna väg till vårt hus är grusväg och just nu är den helt översvämmad på ett par ställen. Vattnet är ett par, tre decimeter djupt och lite strömt så vägen under har börjat luckras upp och förstöras. Senast jag körde den vägen kändes det som att underlaget var svampigt, lerigt och gropigt och som att risken fanns att man skulle köra fast i geggan under vattnet så sedan dess har jag valt en annan väg hem. Jag undrar om grannen anser att vi och vårt avlopp har orsakat att vägen håller på att spolas bort också.


Senast han tog upp ’problemet’ med mitt avlopp hotade han med att stämma mig för mitt ’felaktiga’ avlopp och sa att han skulle prata med sina jurister. Bring ’em on säger jag om det hotet! Jag är övertygad om att jag tämligen enkelt kan bevisa att mitt bidrag till vätan i åkern är obetydlig i sammanhanget och att grannen skulle göra bort sig om han försökte gå till domstol med de anklagelserna.

2 kommentarer på Vatten, byn är full av vatten!

 • Aina Lundmark skriver:

  Risodling, har din granne tänkt på risodling, tycker att den åkern bäst lämpar sig för att odla ris på.
  Är det vägen förbi Envisheten?

  Ja, risodling är nog det enda som marken eventuellt skulle kunna användas till. Det är vägen förbi Envisheten och den stängdes av lite senare. Det ska bli intressant att se hur illa vägen har farit sedan när den torkat upp. /Kali

 • Aina Lundmark skriver:

  Menar naturligtvis vägen förbi Envisheten. Vi står nu i Wintrich i Tyskland och det är svinkallt, bara 3 grader och vi körde ingen värme för vi är ju van vid varmare dessutom är det lite av det tyska språket som påverkar min stavning, det och stelfrusna fingrar.

  Jag förstod vad du hade tänkt och ändrade stavfelen 😀 /Kali