Oväntat dödsfall

Moderns katt, Kitty, har gått ur tiden. När modern flyttade till Spanien hamnade Kitty hos oss. Hon har tidigare kommit överens med våra katter (utom Aska som inte kommer överens med just någon) men sedan hon senast flyttade in så har det varit bråk både mellan Kitty och de andra katterna och mellan de andra katterna också. Vi utgick från att det berodde på att Ellie blivit mamma och stigit i rang och att detta skapat oro i kattpopulationen. Så vi började försöka hitta ett nytt, lämpligt hem till Kitty.

Gregory hittade en lämplig ny matte. En av hans patienter ville gärna ha Kitty så i början av december flyttade hon in hos henne. Nya matte ringde i slutet av förra veckan för att berätta att Kitty inte verkade må bra. Hon kräktes oftare än normalt (den katten slänger i sig maten och är ganska lurvig så hon har alltid varit en ’kräk-katt’) så hon hade tagit Kitty till veterinären och hon hade röntgats. Inget avvikande, förutom mask, hittades så katten avmaskades och de avvaktade. Hon blev inte bättre, snarare sämre. Efter ett antal svängar till ett par olika veterinärer hittades igår en tumör, stor som en apelsin, i buken på Kitty så hon avlivades.

Detta är nästan lite intressant. Vi har tidigare haft en katt, Ufo, som hade en tumör och avlivades ganska ung. De andra katterna tyckte inte alls om henne och det var ständigt bråk så länge Ufo fanns. Efter hon avlivats blev katterna betydligt lugnare och mer harmoniska. Efter att Kitty flyttat så hände samma sak – lugn och harmoni lade sig över de tidigare ständigt bråkande katterna. Och Kitty har de ju tidigare inte haft något emot. Kan det vara så att de på något vis känner på sig att en annan katt har en dödlig sjukdom och att det skapar oro? Det kan ju vara fördelaktigt, ur en evolutionär synvinkel, att undvika individer som är dödligt sjuka då sjukdomen skulle kunna vara smittsam och smitta en själv också. Cancer är i och för sig inte smittsam men det är nog få katter införstådda med så om de kan känna på sig att en annan är sjuk så undviker de säkert även de som har cancer.

S*Gunsmokes Pebbles, alias Kitty
2004-2012

En kommentar på Oväntat dödsfall

  • Susen skriver:

    Hm, en inte alls så dum tanke. Det finns ju hundar som kan lukta sig till cancer. En ren självbevarelsedrift skulle jag kunna tänka mig.

    Om katter gick träna som hundar så hade mina katter kunnat jobba på landstinget och själva tjäna ihop till sitt uppehälle 😉 /Kali