Kattnytt

Strax före jul så blev det en katt mindre i huset. Vår svarta katt, Ufo, fick epileptiska anfall, ordentliga och flera per dag, så jag tog henne till veterinären och det visade sig att hon hade en tumör i buken så det fanns inte så mycket annat att göra än att avliva henne.

Efter detta har jag märkt en avsevärd förändring hos de två katterna som vi har kvar. Den äldste av dem, Lacke, flyttade hemifrån för tre år sedan när vi tog hem Ufo när hon var kattunge. Han avskydde henne och han brukar sällan reagera negativt mot andra katter. Efter sex veckor hittade vi honom någon kilometer bort och plockade med honom hem men det var tydligt att han var missnöjd med att ha henne i huset.

Den yngsta, grå katten, Aska, och Ufo ”bråkade” en hel del. Det är ju svårt att veta om katter verkligen bråkar eller busar för det kan gå ganska vilt till när de busar. Aska är en dominant katt med en jäkla massa humör och kort stubin. Plockar man upp henne när hon inte tyckte att man skulle ha gjort det så morrar hon, föser man undan henne lite försiktigt med foten för att hon är i vägen så anfaller hon. Efter att Ufo försvunnit så verkar det som Aska blivit mer harmonisk. Hon söker både sällskap hos Lacke och hos oss på ett sätt som hon inte gjort tidigare.

Båda katterna ser rent allmänt nöjdare ut och de leker mer med varandra och på ett helt annat sätt än förr. Det är inte lika våldsamt och högljutt med morr och fräs utan mer kurragömma och springa och jaga varandra. Jag undrar vad det var med Ufo som påverkade de andra katterna negativt. Hon var inte annorlunda mot dem än de var mot varandra. Kan de ha känt på sig att det var något fel på henne? Redan när vi skaffade henne så misstänkte jag att det var något fel på henne. Hon var fulaste katten i kullen, hårlös kring öronen och på hakan och såg konstig ut på något odefinierbart sätt. Hon fick därför heta Ufo. Gregory tror att hon var efterbliven och att de andra katterna var aviga mot henne på grund av det. Morsan tror att de andra katterna kände på sig att hon var sjuk och därför inte ville ha med henne att göra men jag vet inte vad jag ska tro. Nu är det harmoni på kattfronten igen i alla fall.