Toalettguide

Jo, jag är lite nojig över toaletter. Utedass och göra behoven i det fria klarar jag nästan inte av alls. Jag har många rutiner kring toalettbesök. För flera år sedan bloggade jag om hur man går till väga när man ska ’göra tvåan’ på en toalett som andra också har tillgång till, alltså när man är bortbjuden, är på lokal eller en offentlig toalett (se ’En skitsak’ från 11/8 2002). Nu känner jag att det börjar vara läge att utveckla den till en allmän toalettguide som även innefattar urinering. Dessutom har jag lagt mig till med en del andra ritualer sedan 2002.

Vi tar detta enkelt stegvis;

1. Gå in på toaletten.

2. Kontrollera att låset fungerar genom att låsa, känna på handtaget så det verkligen är låst, låsa upp och kolla att dörren går att öppna. Lås sedan.

3. Kontrollera att det finns tillräckligt med papper. Ibland ser man inte det så lätt ifall det är en stor rulle i en hållare. Känn då att det är tillräckligt med papper.

4. Kolla på dig själv i spegeln. Om det finns pormaskar, finnar eller annat som ska åtgärdas så gör det på en gång så att eventuell rodnad hinner blekna och sår som eventuellt uppstår hinner koagulera så att du inte kommer rödflammig och blödande ut från toaletten.

5. Lyft på locket och inspektera. Eventuella rester från tidigare besökare (urin, avföring, könshår och annat äckel) avlägsnas med överdriven mängd papper med tvål och vatten på medan man förvrider ansiktet i vämjelse.

6. Sätt på varmvattenkranen. Ljudet från den döljer eventuella ljud du gör och varmvatten kommer att behövas senare.

7. Dra ner byxorna.

8. Ta ca fyra decimeter papper, vik ihop det med den slätare sidan utåt och vägg det försiktigt över vattnet i toaletten ifall du ska bajsa eller, om du är i ett bås som de har på t.ex ikea, även kissa. Detta förhindrar plopp- och skvalljud från dina aktiviteter och också att det stänker i rumpan ifall du bajsar. Den släta sidan på papperet absorberar vatten sämre än den knottriga så genom att vika papperet så släta sidan är utåt så tar det lite längre tid innan papperet sjunkit så ljud- och stänkskyddet slutat fungera.

9. Sätt dig och försök täppa till hela öppningen på toan med din bak om du ska bajsa. Detta förhindrar att lukt sprids i rummet och kan dämpa pruttljud.

10. Sikta! Försök att inte bajsa på porslinet för att det kanske inte försvinner när du spolar sedan och då måste du städa toaletten med toalettborsten. Försök att kissa på porslinet för att minimera risken för ljud. Tänk då på att inte kissa för snabbt för då kan strålen bli så hård att det stänker. Det är o-bra.

11. Om du bajsat, res dig en aning snabbt för att spola. Detta för att så snabbt som möjligt bli av med det som luktat men glöm inte att resa dig en aning så att du inte får stänk i baken.

12. Sätt dig igen, ta lämplig mängd papper och vik det så att den knottriga sidan är utåt om du bajsat och den släta sidan är utåt om du kissat och torka dig ordentligt. Blöt eventuellt papperet med vatten från den rinnande varmvattenkranen om det behövs.

13. Ställ dig upp och ta på dig byxorna.

14. Spola och inspektera toaletten. Om det finns rester kvar så avlägsna dem med toalettborsten och håll den sedan i vattenflödet när du spolar igen. Detta för att få bort eventuella rester från borsten. Om ingen borste finns, ta massor med toapapper (men inte så mycket att det riskerar bli stopp i avloppet) och gnugga bort resterna för hand. Titta även under ringen, kiss kan ha stänkt dit. Ta bort med papper i så fall.

15. Ta ordentligt med tvål på händerna. Smeta tvålen i hela handfatet. Gnugga händerna med tvål så att det löddrar ordentligt. Ju mer lödder desto bättre. Varmvattnet och den överdrivna tvålmängden sprider doften av tvål och hjälper till att dölja eventuell lukt du orsakat. Lämna gärna utsmetade tvålrester i handfatet för maximal doft.

16. Torka händerna på papper. Använd detta papper till att stänga av kranen, öppna dörren och släcka lyset så att du slipper ta i något som eventuellt är smutsigt.

17. Kasta papperet i papperskorgen, lämna toaletten och knuffa igen dörren med foten.

Klart!!

Skitenkelt! Det är viktigt att man gör allt detta så snabbt som möjligt så att de som eventuellt väntar utanför inte tror att man bajsar. Ingen får misstänka att man bajsar. Man vill inte bli utpekad som en bajsare. Det är hög skamfaktor på det. Öva gärna hemma och klocka dig själv. Lycka till!

En kommentar på Toalettguide

  • Thobbe skriver:

    Vilken bra instruktion 🙂

    Japp, skriv ut den och ha den med dig när du går på toa så att du inte riskerar att bli ertappad som en bajsare 😉 /Kali