Nu blommar löken!

Eftersom Amandas biologiska far, Grinchen, aldrig har känt för att betala underhåll så har jag i alla år fått ett månatligt underhållsstöd på 1273:- från försäkringskassan. När Amanda var 11 år började hon ifrågasätta varför han inte betalar underhåll som alla andra, även frånvarande fäder, gör. Jag förklarade att det förmodligen berodde på att han flyttat från landet så att försäkringskassan, som beslutar om underhåll, varken vet vart han bor eller att han har inkomst. Amanda tyckte då att vi skulle upplysa försäkringskassan om detta vilket vi gjorde och då drog en lång process igång.

Flera år senare så har det i domstol fastställts att han är skyldig att betala underhåll från och med den 1 juli 2004 och storleken på underhållet är 2 800:- per månad. I våras fick jag en fullmakt att skriva på som skulle göra det möjligt för Österrikiska motsvarigheten till Kronofogden att driva in pengarna han nu är skyldig både mig och försäkringskassan. Skulden har ju byggts på under alla dessa år.

Underhållsstöd har jag haft till och med månaden innan Amanda blev myndig, dvs. t.o.m december ifjol. Från och med nu i januari så kan Amanda få underhållsstödet om hon ansöker om det. Hon skickade in ansökan och fick tillbaka den igår. Det var en del uppgifter som behövde kompletteras, bland annat ville de veta om det fanns någon dom på underhållet och att Amanda skulle bifoga kopia på den domen. Jag ringde fk idag för att höra om det verkligen var nödvändigt att skicka in det för allt vi vet har vi ju fått veta av fk så alla nödvändiga uppgifter borde de rimligtvis redan ha. Kvinnan jag pratade med sa att det inte behövdes skickas in och att nu när hon hade alla uppgifter så skulle hon behandla ärendet och fatta ett beslut så Amanda kan få sina pengar. Vi har ju inte gjort någon utbetalning för januari, sa hon. Det tyckte jag lät konstigt för jag har fått en summa från fk in på mitt kontot, det var visserligen inte hela den summa jag brukar få men jag trodde att de betalade till mig fram till dagen innan hennes 18-årsdag och resten till henne. Kvinnan lät förvånad över detta och sa att de inte betalat något till mig. Jag vidhöll att jag helt säkert fått pengar av dem som omöjligtvis kunde vara annat än något som har med underhållet till Amanda att göra.

Kvinnan bad att få kontrollera detta och försvann en stund. När hon kom tillbaka berättade hon att pengarna utbetalats av fk men det var inte pengar från fk utan ”överskjutande underhåll”. Jag frågade vad det var för något och hon berättade att det är pengar som kommit från den underhållsskyldige, alltså Grinchen, minus det som fk redan betalt mig, alltså 1273:-. Å, fan?!! Österrikiska kronofogden har alltså lyckats vrida ur honom slantar. Så månaden innan barnet fyller 18 lyckas han betala sitt första underhåll. Eller det är nog inte han som lyckats med något utan han har nog misslyckats med att hålla i sina pengar så att de drivits in istället.

Hur som haver så har de inte lyckats pressa honom på hela beloppet på 2 800:- som han ska betala per månad utan han verkar ha betalat lite drygt 2 000:- bara men det är ju ett steg i rätt ritning. Hittills är hans skuld på totalt drygt 216 000:-. Av det ska försäkringskassan ha drygt 90 000:- och jag knappt 125 000:- och då har jag inte räknat med räntan eftersom jag inte vet vad den är. Från och med januari så får han också en skuld till Amanda om han inte betalar det han enligt dom ska göra.

I det sista mailet han skickade mig för sju år sedan skrev han ”du har tagit bort mina sista intressen och abitioner att p? n?got sett kunna göra rätt för mig” och menade att jag var en sådan nedrig person att han tappade sugen att betala underhåll för Amanda. Så bra att Österrikiska kronofogden lyckats ge honom ”abitioner” nu då 😀

En kommentar på Nu blommar löken!

  • Aina Lundmark skriver:

    Inte illa, det är väl bara att göra vågen och hoppas att resten också ”dyker upp” så där utan vidare.