Jag är en satkärring

Amandas lärare ringde igår. Vi kan kalla henne Lena för enkelhetens skull.

Lena var mycket skeptisk till vad jag berättade. Hon sa att hon tycker att Amanda verkar glad och positiv på skolan och ifrågasatte varför Amanda inte sagt något till henne om någon retat henne. Jag sa att Amanda inte har något förtroende för Lena och är rädd att situationen ska förvärras om Lena får veta vad som händer. Då ville Lena att jag skulle namnge de som retat Amanda. Det är inte bara en eller några enstaka utan de flesta har flabbat åt Amanda och drivit med henne för att hon har tics därför har Amanda inte namngivit några specifika mobbare. Jag är inte heller ute efter att utse någon eller några syndabockar för att de gjort något i oförstånd som läraren kunde ha förhindrat långt innan det hände. När Lena inte fick några namn så verkade hon inte tro på att Amanda blivit retad.

Jag ifrågasatte varför Lena inte pratat med klassen om vad tics är. Lena försökte försvara sig med att hon inte blivit informerad om Amandas tics. Jag påpekade att jag berättat för Lena om Amandas tics redan för drygt ett år sedan när Amanda började i Lenas klass. Lena sa då att skolsköterskan sagt att hon inte skulle göra ”så stor affär” av Amandas huvudvärk och att det var därför Lena inte pratat med klassen. Vad huvudvärken har med ticsen att göra begriper då inte jag och skolsköterskan pratade med Lena om Amandas huvudvärk i början av den här terminen så det förklarar inte varför Lena låtit bli att förklara för klassen varför Amanda gör grimaser och viftar med händerna.

Lena sa då att hon inte sett att Amanda har tics och att hon tvivlade på att någon annan sett några tics heller. Hon verkade inte tro på att hon verkligen har tics. Den lärare som Amanda hade i ettan och tvåan kunde då se dem och berättade ofta för mig om hon tyckte att det blivit mer eller mindre frekvent. Flera läkare, däribland neurologen, har sett hennes ofrivilliga rörelser och bedömt att hon har tics.

Lena verkade röra ihop huvudvärken och ticsen. De har förmodligen inget med varandra att göra. Helt plötsligt säger hon att hon känner Amandas pappa och vet att han också haft stora problem med migrän. Jag fattade först inte vad hon menade för så vitt jag vet så känner hon inte alls Ken. Så kröp det fram att det var Grinchen hon syftade på och hon sa ”Det är ju ärftligt sådant där”. Jaha, naturligtvis… Lena bor nära Patsy och de umgås. Det visste jag ju men nu trillade polletten ned. Patsy och Lena har förmodligen diskuterat Amandas huvudvärk och kommit fram till att hon inte alls har perceptionssvårigheter som läkarna säger utan migrän som Grinchen. Jag trodde i min enfald att lärare hade tystnadsplikt men det gäller tydligen inte Lena och istället för att lyssna på A och mig som VET vad som orsakar Amandas huvudvärk så väljer hon att tro på någon som inte har mycket med Amanda att göra.

Det blev i alla fall bestämt att Lena, en till lärare och jag ska träffas och diskutera på torsdag.

Idag ringde Lena igen. Hon berättade glatt att hon nu tagit itu med Amandas tics. Hon hade berättat för klassen att Amanda har något som kallas tics och hur det yttrar sig. Vidare hade hon berättat att Amanda är ledsen för att några retat henne för detta varpå hon plockar fram Amanda och ber henne peka ut de som retat henne. Strålande… När Amanda inte ville stå där och peka finger på någon så ifrågasatte Lena, inför hela klassen, om det verkligen var sant att hon blivit retad. Amanda tyckte att det hela var mycket otrevligt. Lena bestämde att Amanda ska träffa en annan lärare imorgon och peka ut mobbarna men Amanda har inte den minsta lust med det. Det var av rädsla för att något sådant här skulle inträffa som Amanda lät bli att berätta varför hon mått så dåligt i skolan. Jag blir så förbannat arg!! Antingen saknar Lena fullständigt all förmåga till att sätta sig in i någon annans situation eller så är hon utstuderat elak mot Amanda.

Bråk med Ken kommer det att bli snart också. Jag har beslutat att barnen inte ska vara hos honom mer. Barnen har länge känt sig ovälkomna hos familjen Ex vilket de också berättat för farmor. Många konstiga saker har hänt – de beställde hem pizza till alla utom Amanda och Timothy som istället fick äta falukorv och potatis, lillasyster som är tre år får vara vaken till tio på kvällen men Amanda och Timothy måste vara isäng senast nio trots att det är helg, helst vill de inte att Amanda och Timothy sover där överhuvudtaget utan ser oftast till att de får sova över hos någon ”kompis”, dvs någon de inte känner men som har föräldrar som är kompisar med Ken och Barbie. Kort sagt så tycker jag att barnen har behandlats som sämre sortens barn och barnen har inte tyckt att det varit så roligt att åka till pappa.

När de kom hem i söndags fick jag veta att Barbie följt med till stan när Ken skulle skjutsa hem barnen. Jag undrade hur det var möjligt eftersom Fiffi och Finn är på tok för små för att lämnas hemma själva och om alla fyra barn och herr och Barbie ska åka i samma bil så kan inte alla åka fastspända. Jo, småsyskonen hade också varit med. Att inte alla fick plats löste Ken med att stoppa Amanda i bagageutrymmet… Han har inte ens en kombi. Jag frågade om han åtminstone hade plockat bort hatthyllan så Amanda kunde sticka upp huvudet bakom baksätet eller om hon var tvungen att sitta i mörker. Hon hade sluppit hatthyllan i alla fall men VAD FAN!!! Amanda är ingen hund och ska ta mig satan, inte åka bil om hon inte är ordentligt och lagenligt fastspänd. Varför resten av familjen Ex prompt måste åka med när barnen ska skjutsas hem begriper jag bara inte. Nu får det i alla fall vara slut på det här. Jag tycker att han har demonstrerat alltför väl att han tycker att det är skillnad på lort och pannkaka och om barnen ska behöva riskera liv och lem när han har hand om dem så får det vara. I fortsättningen får han komma och hälsa på dem här.

Ja, jag är en satkärring som är arg på allt och alla! Och…? *så trött*