Grinchen – storyn före bloggens start

Juni 1992
Jag har förlorat det mesta av mina känslor för Grinchen och han känner det på sig. Han börjar hota med att ta livet av sig och påminner mig ofta om senaste gången han försökt ta livet av sig. En av hans klasskompisar var den som stoppade honom då men hon vill inte kalla det självmordsförsök utan säker att han ställde sig på första tvärbalken på parkbrons räcke och antydde att han skulle hoppa. Hon plockade ner honom och de gick därifrån. Nu säger Grinchen att jag är enda anledningen till att han lever och jag tolkar det som att han menar att han tänker ta livet av sig om jag gör slut.

3 juli 1992
Vi är på AIK-karnevalen (motsvarigheten till Stadsfesten) och Grinchen blir grinig och klängig. Han håller fast mig och vill hindra mig från att gå dit jag vill. Jag får inte ens gå på toaletten. Han klagar över att jag bryr mig mer om barnet i magen än honom. Efter en rad andra händelser så är detta det som får mig att förstå vdden av hans omognad och egoism och jag beslutar mig för att det inte går att ha ett förhållande med någon som är så egoistisk att han blir ’svartsjuk’ på sitt eget barn.

17 juli 1992
Jag gör slut med Grinchen och förklarar att jag inte har några känslor för honom. Han lyssnar inte på vad jag säger utan tycker bara att jag ska ”tänka på saken” under den tid han är i Kalix och sommarjobbar. När han kommer tillbaka så bryr han sig inte alls om att jag gjort slut och avfärdar det med att jag är ”tillfälligt sinnesförvirrad pga graviditeten” och alltså inte kan tänka klart eller fatta egna beslut.

7 augusti 1992.
Jag har försökt tala om för Grinchen flera gånger att jag vill avbryta förhållandet men han vägrar förstå. Jag lämnar därför en brev på kylen där jag är övertydlig. Tanken är att han inte ska kunna ignorera, inte låtsas höra, eller kunna diskutera bort det skrivna ordet, att han ska kunna läsa det flera gånger så att budskapet sjunker in och jag lämnar det på kylen för det är enda stället han inte kan missa det på eftersom han äter mycket och hela tiden.

8 augusti 1992
Grinchen verkar ha acceptera att vi inte är ett par och jag har lovat honom att bo kvar tills han hittar någon annanstans att bo eftersom han inte vill flytta hem till sina föräldrar som han säger har alkoholproblem och bråkar hela tiden eftersom de är på väg att skiljas. På kvällen går han ut för att gå på puben. Där träffar han ett par bekanta och ber dem skjutsa honom till beroendeenheten där han vet att mormor jobbar den kvällen. Hon släpper inte in honom för hon bedömer att han inte ens är berusad.

Natten mot 9 augusti 1992
Han kommer tillbaka betydligt tidigare än jag väntat och luktar inte ens alkohol men påstår sig vara jättefull. Han vill ha svar på en fråga, ”Varför vill du inte vara tillsammans med mig?”, och jag försöker förklara. Han accepterar inte mitt svar utan börjar gråta och frågar samma fråga om och om igen. Efter att jag gett honom samma svar om och om igen och han har börjat bli allt mer klängig och närgången. Han vill att jag ska hålla om honom och kräver att att vi ska ha sex en sista gång. Jag ringer mormor och hon säger att jag ska stänga in mig i extrarummet för att få vara ifred. När jag försöker göra det så följer Grinchen efter och blir allt mer våldsam och detta är början på en flera timmar lång misshandel. Jag blir rädd och säger att jag kommer att försvara mig med våld om han bryter sig in. Nu hade han slutat gråta, han pratade inte heller utan var helt tyst och hade något mörkt i blicken. När han lyckades få upp dörren och var på väg in försökte jag knuffa ut honom men misslyckades eftersom han var större och starkare än jag. Nu var jag ordentligt rädd och började klösa och slå blint mot honom. Då hakade han loss dörren från gångjärnen och använde den som skydd mot mig och trycker mig hon väggen medan han lägger hela sin tyngd bakom dörren och spjärnar emot med benen. Jag bad honom att sluta och tänka på att jag var gravid men det lyssnade han inte alls på.

När jag så småningom tar mig loss därifrån rusar jag mot telefonen för att ringa efter hjälp. Han hinner ifatt mig innan jag hunnit slå numret och bryter inte bara loss mina fingrar från luren utan ännu mer bakåt över handryggen trots att jag skriker av smärtan. Jag uppfattar att han har för avsikt att knäcka mina fingrar så att jag inte ska klara av att använda dem för att slå numret på en telefon. Sedan drar han ut telefonsladden ut väggen.

Misshandeln fortsätter i sovrummet och varje gång jag lyckas ta mig loss och fly så hinner han ikapp mig och sliter tillbaka mig in i sovrummet. Jag är vid det här laget så skräckslagen att jag överväger att försöka ta mig ut i köket för att få tag på en kniv och döda honom med den. Jag vågar dock inte för att jag tänker att om han inte dör på en gång så kommer han att döda mig eller sticka kniven i magen på mig och döda mitt ofödda barn först.

Efter ett tag kastar han ner mig på sängen och lägger sig över mig. Jag blir rädd han han ska våldta mig och biter honom i axeln så hårt jag kan men han reagerar inte alls. Jag försöker ta mig därifrån men han är för tung och jag är rädd att få missfall så jag ligger stilla ett tag och vänder bort huvudet och tänker att han kanske låter mig gå om han först får göra som han vill med mig. Efter att han legat på mig en lång stund rullade han av mig och jag lyckades ta mig upp och springa till vardagsrummet och få tag på telefonen och hinna slå numret innan han är ikapp mig. När han ser att jag redan hunnit slå numret ger han sig inte på mig utan går ut på balkongen och låtsas hoppa. Jag tror att hans avsikt var att skrämma mig till att lägga på luren men det gör jag inte.

Jag pratar med min mor som var på jobbet och hon förstår hur allvarlig situationen är. Hon ber om att få prata med Grinchen och säger till honom att försvinna omgående ifrån lägenheten. Hon säger till honom att hon kommer att ringa inom kort och om då ingen svarar eller han är kvar så kommer hon att ringa hans föräldrar och berätta vad han gjort och be dem hämta honom. Grinchen ger sig av men fortsätter ringa hela natten så jag lade av luren för att få sova.

9 augusti 1992
På morgonen lade jag luren på telefonen igen men Grinchen började ringa på en gång så jag lade av den igen. Efter en stund hörde jag hur dörren låstes upp men jag hade lagt på säkerhetskedjorna så han tog sig inte in. Då gick han och hämtade ett verktyg som han tänkte använda för att få loss säkerhetskedjorna med. Han lyckades inte med detta för att jag då stod vid dörren och häll igen den så att han inte skulle kunna få in något i dörrspringan. Jag talade också om för honom då att jag inte längre vågade vistas ensam med honom och att han inte längre fick bo kvar. Senare på kvällen när mormor var hos mig så kom han och hämtade lite saker.

Jag hade ont i hela kroppen, fingrarna var så uppsvällda att jag inte kunde greppa en mugg och det var blodspår efter mina händer på väggarna.

Detta är vad jag hållit emot honom, misshandeln och hans manipulationsförsök att få mig att lyda genom att hota med att skada sig själv. Jag har sagt till honom att nästa gång han säger att han ska ta livet av sig så ska han hålla vad han lovat.

Grinchen lär ju förneka misshandeln nu och Grinchmamman har till och med försökt påstå att det var jag som misshandlade honom men det finns en inspelning där Grinchen själv pratar om misshandeln och erkänner att det var misshandel men tycker inte att den var så grov. Han har också försökt påstå att han inte minns att han misshandlade mig och sa att han inte minns annat än att han var arg. När jag frågade honom varför han blev arg så sa han att han inte minns (detta var dagarna efter det skett). Han säger ordagrant ”Du har aldrig provat bli så arg så du inte minns något senare.” Jag är orolig att han ska bli så ’arg’ på dig och skada dig.

1 september 1992
Jag hade fått höra att Grinchen sagt att barnet var den enda anledningen till att han inte tagit livet av sig. Jag blir ganska arg över detta för att nu använder han samma manipulationsteknik mot Amanda, redan innan hon är född, som han använt mot mig. Det är ett helvete jag inte vill att hon ska behöva uppleva så jag ringde honom och talade om att jag inte tänkte låta honom lägga ansvaret för sitt liv på ett barns axlar och att det var dags att han mognade och själv började ta ansvar för sitt liv.

September 1992
Jag får höra att Grinchen säger till andra att jag inte har några vänner och att jag bara umgås med knarkare och att han sagt att det bara var en tidsfråga innan vi var tillsammans igen för jag ville egentligen inte göra slut utan jag var bara ”tillfälligt sinnesförvirrad för att jag var gravid” och skulle så småningom ta mitt sunda förnuft till fånga.

8 september 1992
Grinchen ringer och frågar om jag vill köpa den soffa han har hos mig. Han vill ha mer pengar än han själv betalat för den så jag tackar nej. Då kräver han pengar för en duschblandare som hans far satt in trots att jag inte bett om det och golvlister som hans bror stulit på sitt jobb och satt in hos mig. Jag svarade att om de sakerna skulle betalas så fick hans far och hans bror skicka faktura på sakerna och att jag inte skulle betala något till Grinchen för han hade inte skaffat fram något av det som satts in. Grinchen blev väldigt arg för detta och vi grälade. Jag sa så att han hade två veckor på sig att hämta sina saker och att jag skulle kasta det han inte hämtade.

13 september 1992
Grinchen hämtar några få saker.

19 september 1992
Grinchen hämtar resten och tar dessutom en freestyle som var min. Den vägrade han först lämna tillbaka om jag inte lämnade tillbaka hans kamera. Den kameran hade inte jag och han använde den själv på bb sedan. Jag fick tillbaka min freestyle så småningom. Han lämnade också 1000 kr som skulle gå till inköp av barnvagn.

4 oktober 1992
Grinchen ringer och kräver pengar för golvlister och blandaren igen. Jag vägrar betala och förklarar hur mycket pengar han kostat mig de månader han bott hos mig och levt på min stämpellön. Själv hade han 450 kr/månad i studiebidrag.

Oktober 1992
Jag är hos en bekant och Grinchen dyker upp där när vi är på väg att gå till centrum. Grinchen erbjuder mig skjuts men jag vill inte åka med honom utan skulle cykla. Han sa att han ville prata med mig om vårdnaden om dig. Jag visste så att han sagt till andra att han hade tänkt kräva ensam vårdnad eftersom jag var olämplig som mor och inte hade någon erfarenhet av barn. Han var lämpligare och hade erfarenhet av barn eftersom han har en yngre syster (som är ett år yngre). Jag svarar Grinchen att jag inte vill diskutera vårdnaden eftersom det ännu inte finns något barn att ha vårdnad om. Det är regnigt och kallt så jag vill åka iväg men han håller fast cykeln och hindrar mig. När de övriga kommer ut måste han släppa mig eftersom han lovat dem skjuts.

21 obtober 1992
Grinchen påstod att han undertecknat faderskapsbeviset. Enligt dateringen på faderskapsbeviset skrev han på den först den 8 januari 1993.

12 december 1992
Jag blev bjuden till en bekant för luciafirande. Grinchen dyker upp och är väldigt sur över att jag är där. Han säger att jag kommit dit för att provocera honom.

26 januari 1993
Grinchen, Grinchmamman och Grinchpappan hälsade på Amanda på bb. Grinchen betedde sig som inget hade hänt, ville kramas och pratade på. Han säger att han hellre velat ha en son men han är ganska nöjd ändå för att han tror att han nu kommer att få högre bostadsbidrag.

27 januari 1993
Grinchen kom åter till bb för att hälsa på. Han vill kramas igen och verkar inte bry sig om vad som hänt mellan oss. Han föreslår att vi ska söka startbidrag gemensamt (ett bidrag man kan få som nybliven förälder om man har låg inkomst) men jag avböjer för att jag förstår inte vitsen med att han ska ta hälften av pengarna när det är jag som köper alla saker till Amanda.

28 januari 1993
Grinchen kommer till bb men jag ställer mig så att sängen är mellan oss så att han inte ska kunna krama mig.

29 januari 1993
Grinchen kom till bb igen och jag gjorde samma sak som dagen innan för att slippa fysisk kontakt med honom.

30 januari 1993
Grinchmamman kom hem till oss och hälsade på.

31 januari 1993
Grinchen kom och hälsade på men han brydde sig inte alls om Amanda utan satt i soffan och såg tv hela tiden istället.

6 februari 1993
Grinchen kom hit. Oannonserad som vanligt. Jag tycker att det är olustigt att han kommer och går som det passar honom utan att informera mig om tider eller dagar alls. Han ringer inte ens på dörren när han kliver på. Jag försöker prata med Grinchen om detta men han viftar bort mina önskemål och säger att han kommer hit när han har tid och det vet han inte i förväg när det är. När han är här sitter han mest och tittar på tv och bryr sig inte speciellt mycket om dig. Jag pratar med familjerätten om detta och de tycker att det är självklart att han ska informera mig innan han kommer och de föreslår att vi gör upp ett schema över umgänget som han sedan följer.

15 februari 1993
Grinchen fyllde 19 år och ville att du skulle vara med honom hemma hos honom. Amanda hade kolik och behövde mat regelbundet så jag frågade hur länge han hade tänkt att hon skulle vara hos honom. Han svarade att han skulle komma tillbaka med henne kl. 20.00 eller allra senast 20.30 så jag skickade med den mängd bröstmjölk som skulle behövas den tiden. Han kom inte tillbaka den tid han sagt. Klockan var 22.00 när han kom med Amanda. Jag hade skickat med mer mat om jag vetat detta och jag misstänkte att du hade fått ont och skrikit eftersom hon inte fått mat men Grinchen och Grinchmamman försäkrade att du varit tyst och nöjd hela tiden du varit hos honom. Senare träffade jag Grinchmammans syster på stan och hon berättade att du skrikit i stort sett hela tiden.

21 februari 1993
Grinchen kom hit och jag tar upp umgänget med honom och att jag vill ha fasta dagar och tider för hans besök. Han går mycket motvilligt med på det och jag låter honom bestämma dagar och tider själv. Han väljer att komma tre dagar i veckan och stanna en timme per gång. Han håller sig inte till detta utan dyker upp i genomsnitt en gång per vecka och stannar då bara en halvtimme.

De tider han själv bestämde var:

Måndagar 14.00-15.00

Tisdagar 16.00-17.00

Lördagar 12.00-13.00

22 februari 1993
Grinchmamman och Grinchen var hit. Jag ber Grinchen att lämna tillbaka förlovningsringen. En del vänner påstod att han ibland använde den och låtsades att vi fortfarande var tillsammans. Dessutom var det jag som betalat ringarna och jag hade kvitto på det så de var mina. Grinchen vägrade lämna tillbaka den och sa att han inte heller var intresserad av att betala den. Istället krävde han tillbaka de 1000 kr som han lagt till barnvagnen plus pengar för blandare och golvlisterna för att han var pank och behövde mat, sa han. Han får tillbaka pengarna som han lagt till barnvagnen och jag får tillbaka ringen.

24 februari 1993
Grinchen var hit.

8 mars 1993
Grinchen var hit.

13 mars 1993
Grinchen skulle komma men inger återbud och säger att han har kraftig migrän. Senare på kvällen såg jag honom på Malmia Baren där han festade.

Mars 1992
Grinchen kommer inte mera under mars utan ringer återbud varenda gång. Han har olika ursäkter, deklarationen, läxor och att han lovat andra att hjälpa dem med olika saker. Eftersom han visat så lite intresse för dig så ändras besöksdagarna till enbart lördagar kl. 12.00 men senare ändrar Grinchen själv till onsdagar kl. 17.00.

7 april 1993
Grinchen kom inte, skylde på skolarbete.

28 april 1993
Grinchen var hit.

19 maj 1992
Grinchen kom inte eftersom han var på skolresa

20 maj 1993
Amandas namngivarfest. Grinchen var på klassresa och kunde inte avstå den för att komma på den. Han bad inte heller att den skulle hållas när han var hemma och hade möjlighet att komma och han skickade inget till henne på den dagen.

23 maj 1993
Amanda var hos Grinchmamman och Grinchpappan.

27 maj 1993
Grinchen skulle komma men var en halvtimme sen. Han sa att han hade somnat. Han krävde att få ha Amanda på sin skolavslutning men jag vägrade. Han sa att jag hade lovat honom det vilket jag absolut inte gjort. Han blev då arg och åkte efter fem minuter.

31 maj 1992
Jag ringde Grinchen och sa att han fick komma kl. 9 på lördagar istället eftersom det funkade bättre med Amandas sovtider och krävde att han i fortsättningen skulle stanna en hel timme som det först var beslutat. Han ville inte gå med på det eftersom han tyckte att jag var otrevlig.

12 juni 1993
Grinchen var hit.

13 juni 1993
Grinchen kommer hit och jag berättar att Ken vill adoptera Amanda. Grinchen vägrar.

19 juni 1993
Grinchen kommer hit och kräver att få mina fåtöljer. De matchar hans soffa men det är jag som har köpt och betalat dem. Han tycker sig ha rätt till dem eftersom jag fick tillbaka min freestyle.

25 juni 1993
Grinchen ringer och säger att han inte kan komma följande dag för att han under kvällen ska på klassåterträff med klassen som han gick med ett par veckor tidigare. Jag förklarar att om en fyllefest är viktigare än att träffa Amanda så behöver han aldrig mer komma.

26 juni 1993
Grinchen kom inte utan valde att vara hemma och sköta sin baksmälla istället. På klassträffen kom bara ca tio personer så den större delen av klassen ansåg att de hade viktigare åtaganden än att supa men inte Grinchen tydligen.

27 juni 1993
Grinchen ringer och frågar om han får komma och jag svarar nej. Jag tycker att han ska låta bli att träffa Amanda ett par månader för att känna efter om han saknar henne eller om hon inte betyder något i hans liv. Detta pga att han misskött sitt umgänge under hela tiden. Vi bestämmer att han ska komma den 21 augusti igen.

21 augusti 1993
Grinchen kommer och kräver på en gång att få ta med Amanda hem. Han väcker dig när du sover och beter sig konstigt, stänger in sig med henne på hennes rum och jag ber honom att sitta med sig så att jag kan hålla uppsikt.

28 augusti 1993
Grinchen var hit.

4 september 1993
Grinchen var hit.

7 september 1993
Jag är inte nöjd med hans engagemang och har ett förslag på villkor för umgänget. Jag läser upp dem för honom och han säger att han vill ha en kopia för att kunna tänka över dem innan han skriver på.

11 september 1993
Grinchen kommer en halvtimme försent efter att jag ringt och väckt honom. Han får en kopia för mitt förslag.

Förslaget:

1. Grinchen får välja när han vill träffa Amanda och hur länge men tiderna måste anpassas till hennes rutiner. Dessutom måste någon följa med honom om jag är ensam hemma.

Grinchen har valt följande tider:………………………………

2. Om Grinchen har något viktigare att göra under umgängestiden så måte det meddelas minst en vecka i förväg. Detsamma gäller mig. (All aktivitet som kan förläggas till annan tid räknas inte som viktigare).

3. Den överenskomna tiden kan inte bytas mot annan tid.

4. Vill Grinchen ta hem Amanda så går det bra förutsatt att någon annan är med hela tiden. Förslagsvis Grinchmamman i början eller någon annan med erfarenhet av barn som kan lära honom att handskas med Amanda på ett lämpligt sätt

Grinchen har valt att ta hem henne följande dagar:……………………………………………………

5. Amanda får följa med Grinchen på släktträffar, födelsedagar och dylikt om möjlighet finns. Grinchen släkt är även välkomna på Amandas födelsedagar och andra för henne betydelsefulla tillfällen.

6. I förtsättningen skall Grinchen ta med present eller dylikt till Amanda vid tillfällen då det förväntas av honom t.ex på hennes födelsedag och julafton.

7. Missbrukar Grinchen någon av punkterna 1, 2 eller 4 avbryts allt umgänge omedelbart. Detsamma gäller om han utsätter henne för olägenheter som riskerar hennes hälsa t.ex tobaksrök.

19 september 1993
Grinchen kommer och stänger flera gånger in sig med Amanda i hennes rum trots att han vet att han inte får det. Jag hämtar henne flera gånger och säger till slut åt honom att gå hem en kvart tidigare.

9 oktober 1993
Grinchen kommer och jag frågar honom vad han tycker om mitt förslag på villkor för umgänget. han säger att han håller på att göra ett eget förslag. Jag säger att vi gör ett uppehåll i umgänget tills hans förslag är klart och han presenterat det för mig, detta för att han ska skynda på med dem. Jag säger också att mitt förslag inte längre är aktuellt för att han inte ska kunna påstå att jag försökt tvinga honom att skriva på det genom att förbjuda honom att träffa Amanda. Grinchen accepterar detta utan att bli sur eller arg så jag är ganska övertygad om att han har ett färdigt förslag nästa gång han ska komma och träffa Amanda.

Hösten 1993
Grinchen kommer inte mer. Han hör inte av sig och skickar inga julklappar och inte heller någon födelsedagspresent i januari

April 1994
Jag skriver ett brev till honom (ett av många långa) och påminner honom om att han inte träffat dig på ett halvår och undrar om han inte saknar dig och vill återuppta umgänget snart. Han svarar inte.

9 april 1994
Jag ringer till Grinchen men han svarar inte så jag talar in ett meddelande på telefonsvararen. Jag frågar om Amanda skulle betyda mer för honom om vi hade gemensam vårdnad. Trots mitt erbjudande så ringer han inte tillbaka.

14 april 1994
Jag ringer till Grinchen igen. Han svarar nu och säger att han vill börja träffa Amanda igen men inte förrän han gjort en ”kompromisslösning”.

7 maj 1994
Jag ringer Grinchen och efterfrågar den utlovade kompromisslösningen. Han lovar att komma med den inom kort.

21 maj 1994
Han lämnar ett illa stavat maskinskrivet papper i brevinkastet där det står att han godkänner punkt 2-7 i mitt förslag trots att jag sagt att det förslaget inte gäller längre. Han godkänner inte punkt 1 eftersom han inte har för avsikt att komma hem till mig för att träffa Amanda mer. Jag förklarar för honom att jag inte väntat sju månader på att få tillbaka mina egna förslag utan att han får komma med egna.

31 maj 1994
Jag och min mor tog med Amanda och åkte till Grinchen för att tvinga honom att träffa henne. Han blev inte glad över besöket och förklarade att så länge han går skola så har han inte tid att träffa Amanda.

4 juni 1994
Grinchen lämnar en lapp i brevinkastet där det står att han ska börja träffa Amanda snart igen.

11 juni 1994
Jag försökte få tag på Grinchen per telefon men han svarar aldrig så jag frågar på hans telefonsvarare när han tänkte börja träffa Amanda igen.

14 juni 1994
Jag får tag på Grinchen per telefonen och säger att om han verkligen har för avsikt att börja träffa Amanda så får han komma över på en gång så att vi kan bestämma oss för något som vi båda två kan acceptera så att umgänget kommer igång. Han frågar om jag är sjuk i huvudet och säger att jag ska ha respekt för honom. Han dyker inte upp och jag tyckte att han då gjorde sitt val.

Juli 1994
Jag får höra ryktesvägen att jag har förbjudit Grinchen och hans familj att träffa Amanda.

14 juli 1994
Jag ringer upp Grinchen för att provocera fram en reaktion, ett tecken på att han bryr sig det minsta lilla om Amanda, och ljuger om att hon råkat ut för en olycka. Jag säger inte mer än så och han ringer inte tillbaka.

Augusti 1994
Jag skickade ett vykort till Grinchmamman och Grinchpappan och sa att om det var något rörande Amanda så fanns vi inte hemma utan på barnkliniken i Lund den närmaste tiden. Grinchpappan ringde då för att kolla varför vi var där. Han frågade också hånfullt varför det var så bråttom att Grinchen började träffa henne.

16 september 1994
Jag ringde Grinchen och bad honom hälsa på Amanda. Jag frågade också om han kunde köpa en vinteroverall till henne. Han hade dittills aldrig gett henne något. Han svarade att han inte ville vara inblandad om han skulle ”måsta öppna plånboken” och att han skulle höra av sig om han ville träffa henne. Han hörde aldrig av sig.

23 september
Jag ringde Grinchen och bad honom kontakta familjerätten. Det är umgängesföräldern som ska ta kontakt med dem. Eftersom han inte lät så intresserad av detta så kontaktade jag dem själv ändå.

25 september 1994
Jag ringde Grinchen och bad honom börja träffa Amanda igen. Han sa att han hade pratat med familjerätten, att han skulle dit den 27 september och att han inte ville träffa Amanda innan dess. Han ber mig ringa senare och slänger på luren men när jag ringer en timme senare svarar han inte i telefonen.

27 september 1994
Jag ringer Grinchen och frågar om han ska börja träffa Amanda nu när han varit på familjerätten. Han svarar att han inte tänker träffa henne förrän vi båda varit på familjerätten. Anledningen till detta är att han inte vill att det  ”skär sig” mellan oss. Jag erbjuder mig att vara helt tyst bara han kommer och träffar Amanda men han säger att det räcker med att se mig för att det ska ”skära sig” för honom. Han påstår att jag ringt honom flera gånger under sommaren och bara slängt på luren när han svarat, vilket jag aldrig gjort. Han avslutar samtalet som vanligt, genom att slänga på luren i örat på mig.

28 september 1994
Jag ringde till Grinchmamman och frågade om Amanda fick komma och hälsa på. Grinchmamman förklarade att hon inte var välkommen.

23 december 1994
Grinchen kommer förbi och lämnar julklappar men han vägrar träffa Amanda. Julklapparna lämnar jag senare tillbaka oöppnade eftersom han inte ville sitta med henne när hon skulle öppna dem.

Juni 1995
Jag skrev ett brev till familjerätten och förklarade att Grinchen inte alls har någon kontakt med Amanda och bad dem kontakta honom.

Oktober 1995
Jag får ett brev från Vaino Nilsson på familjerätten. Det är en kopia på et brev som hon just skickat till Grinchen. Hon skrivr till honom att han haft kontakt med familjerätten under hösten -94 men att han sagt att han inte haft tid med samtal på familjerätten pga sina studier. Hon hade sedan dess försökt kontakta honom flera gånger men han hade inte svarat på brev eller i telefonen. Eftersom hon visste att han gick skola i Stockholm så uppmanade hon honom att ge mig adress och telefonnummer så att jag skulle kunna kontakta honom om jag ville prata om Amanda med honom. Hon uppmanade också honom att lämna det fotoalbum som de kommit överens om att han skulle ge dig och påminde honom om att jag skickat honom en filmrulle för detta ändamål

7 november 1995
Jag skickar ett meddelande till Grinchen om att Amanda kommer att byta efternamn. Jag får ingen reaktion på det.

12 december 1995
Jag skickar ett brev till Grinchen och ber honom komma och träffa Amanda under julhelgen och denna gång också stanna tills du öppnat julklapparna.

20 december 1995
Grinchen ringde och sa att han ville träffa Amanda under julhelgen.

21 december 1995
Grinchen ringde igen och ville komma och hälsa på tider vi hade bokat in andra saker. Han var ganska arg över detta.

22 december 1995
Grinchen ringde igen.

25 december 1995
Grinchen och hans brorsdotter kom hit och hälsade på Amanda.

26 december 1995
Grinchen var hit

14 januari 1996
Jag pratade med Grinchen och han lovade att träffa Amanda och lämna ett fotoalbum med foton av sig och sin släkt till henne.

15 januari 1996
Grinchen var hit.

17 januari 1996
Grinchen kommer och lämnar fotoalbumet.

8 februari 1996
Grinchen var hit.

9 februari 1996
Grinchen var hit.

10 februari 1996
Grinchen var hit.

11 februari 1996
Grinchen var hit.

20 juni 1996
Grinchen var hit.

Vintern 1996
Grinchpappan ringer och låter väldigt onykter. Han säger att Ken har stulit Amanda från Grinchen och att han känner till Kens föräldrar så han vet vad han är för ’sort’. Vidare säger han att han vet att jag ljugit om vem som är Amandas biologiska far, att det inte alls är Grinchen som jag påstått, att de ska kräva att ett faderskapstest görs och det kommer att bevisa att jag har ljugit och lurat Grinchen att tro att han är Amandas biologiska far. Med detta bevis på min lögnaktighet ska de sedan gå till domstol och kräva vårdnaden om Amanda.

December 1996-1998
Jag har inga anteckningar om julen men jag antar att Grinchen var hit vid jul och på sommaren några gånger.

23 december 1998
Grinchen var hit 17.00-19.00.

25 december 1998
Grinchen var hit 10.00-14.00.

27 december 1998
Grinchen var hit 12.00-15.00.

28 december 1998
Grinchen var hit 12.00-15.00.

Detta är de tider han själv valde att komma men han stannade aldrig hela den tid han hade sagt utan spenderade bara drygt hälften av den tid han hade lovat med Amanda.

Någon gång i denna veva kontaktade Grinchen familjerätten. Jag blev kallad till möte där men jag ringde dem och förklarade att jag gick skola i Umeå och skulle ha svårt att kunna komma till Skellefteå annat än helger och lov och att Grinchen dessutom nu flyttat till Wien så det var inte så troligt att han över huvud taget skulle dyka upp på något möte då han inte ens gjort det när han bodde i Skellefteå. De lade ner det hela då.

Detta är mailkorrespondensen som jag hade med Grinchen under denna period fram till sista gången han träffade Amanda, julen -99:

981222
Grinchen:
Mina e-mail adresser är följande.

X1234567@botanix.wu-wien.ac.at el

grinchen_grinchstroem@hotmail.com

Jag kan komma på följande datum

23 , 25, 27, och 28

Jag kommer att stanna till den sjunde jan. Så om det kommer upp mer datum så kan du ju skriva mig ett mejl. Förutom Nyårs för da är jag i Stockholm.

Annars så kommenterar jag inte ditt brev. Men jag skulle önska att du kollade din mejl så regelbundet som möjligt under julen. Så da kan vi ju skriva i stället för att prata.

Grinchen

Kali:
Jag kommer att kolla min mail dagligen men eftersom att du lovade att anpassa ditt schema efter de tider jag bestämde så kommer det väl inte heller att bli några problem.

/ Kali

Grinchen:
Förhoppningsvis inte

Grinchen

981226

Grinchen:
Hej Kali.

Jag skulle vilja göra följande programm ändring i morgon. Att jag kommer kl 11 istället för kl 12 för då kan också brorsdottern komma och hällsa på.

Och sen skulle brorsdotternvilja bjuda Amanda på bio i morgon, som jul klapp, till filmen Mulan.

Grinchbrodern och Grinchsvägerskan har redan planerat att dom ska gå på bio med tjejerna. Och det skulle varahimla trevligt om Amanda kunde följa med.

Det skulle också vara en mojlighet för oss att få lite bättre förtroende för varandra. Och göra umgänget lite mer naturligt så att situationen inte är så anstrännande för oss bada.

Anledningen till att jag skriver istället för att prata med dig eller ringa är följande.

Familjerätten föreslog att jag skulle fråga dig om jag och Amanda kunde göra någonting tillsammans utanför lägenheten och att jag skulle ställa frågan so att inte Amanda kunde få förhoppningar som inte kan infrias.

Det skulle också betyda väldigt mycket för mig.

Så jag hoppas att det går bra. Om inte, skriv mig ett mejl så att jag vet.

Grinchen

Kali:
Det går bra att du kommer klockan 11.00. Tänker du då stanna till klockan 15.00 som planerat eller skall du träffa Amanda under tre timmar som det först var bestämt?

Om jag hade blivit informerad om ert planerade biobesök tidigare kunde du, brorsdottern, Amanda och jag gått på bio tillsammans men på nu har vi annat planerat. Naturligtvis kan vi hitta på något tillsammans utanför lägenheten men då måste jag också få veta vad du tänkt dig inom rimlig tid.

Jag förstår inte vad du menar med att göra umgänget naturligare så det inte är så ansträngande för er båda. Vilka båda gäller det och hur naturligt kan ett umgänge bli när den biologiska fadern först övergett barnet och vägrat träffa henne under nästan tre år och sedan flyttat till ett annat land utan att ens ge barnet så mycket som en chans att kontakta honom om hon skulle vilja det?

/Kali

Grinchen:
Om du vill så kan du ju följa med.

Jag kommer ca kl 11 med brorsdottern. Men vet inte hur länge jag kan stanna.

Grinchen

Kali:
Naturligtvis skulle jag ha följt med om det hade varit aktuellt, det hade även Timothy gjort.

Något annat hade varit otänkbart. Du hade väl inte tänkt att Amanda skulle fara ensam med helt okända människor på bio?!! Nu har vi andra planer imorgon kväll.

Om inte brorsdottern har möjlighet att stanna till tre kan du kanske ordna med hämtning till henne eller själv skjutsa hem henne och komma tillbaka så att Amanda får det umgänge vi avtalat.

För det är ju som bekant min skyldighet som vårdnadshavare att se till att umgänget fungerar och jag tycker inte att det gör det om du inte stannar hela den avtalade tiden. Om du avbryter besöket under den avtalade umgängestiden så anser jag att jag inte torde kunna lastas för att umgänget inte fungerar tillfredsställande.

/ Kali

981227
Kali:
Jag skulle önska att du i fortsättningen inte talade om i förväg när du tänker ta med dig brorsdottern. Det är bättre att det blir en överraskning för Amanda när du gör det än att hon ska behöva bli besviken när du inte håller vad du lovar. Du har säkert en rad ursäkter som för dig verkar rimliga men för ett barn i Amandas ålder är ursäkter tunna när löften inte infrias, särskilt med tanke på hur mycket hon hade sett fram emot brorsdotterns besök.

Jag hoppas att brorsdotterns uteblivna besök inte är en följd av att jag motsatte mig biobesöket i kväll. Med tanke på hur Amanda straffades i somras för min ”olydnad” så ligger den förklaringen nära till hands.

Jag ser helst att du inte heller ringer Amanda på hennes sexårs dag och lovar att skicka presenter. Jag vill inte att Amanda ska behöva bli lika besviken som sist då hon väntade till sommaren på dina utlovade paket som inte kom för att du ”jobbat” för mycket för att hinna skicka dem.

Det är ju, som sagt, min skyldighet som vårdnadshavare att se till att umgänget fungerar och jag anser att umgänget skadas om du gång på gång ska göra Amanda besviken.

/ Kali

Grinchen:
När du avisar ett förslag som helhet så kan du ju inte räkna med att den andra halvan uppfylls.

Den enkla andledningen till att brorsdottern inte kom med var att hon tyckte att det blev för stressigt att bara kunna stanna där ca en timme.

Och efter som att bion boerjade kl 12,30 som jag skrev till dig så spelar det hur som hällst vad ni skulle göra under kvällen eftersom att bio besöket var under ”avtalad tid”.

Så jag tycker inte att du skall lova Amanda någonting när du själv säger nej. Så skyll inte på mig den här gangen.

Grinchen

Kali:
Var det din eller Grinchbroderns idé att inte låta Amanda träffa Jbrorsdottern idag?

Om du kollar dina tidigare mail så kommer du att se att du aldrig upplyst mig om vilken tid biobesöket var. Du hade också ”glömt” att tala om att brorsdotterns besök och biobesöket var en ”paket deal”. Om jag har förstått det som hände idag rätt så straffar du än en gång Amanda för att jag inte dansar efter din pipa. Hur skulle du reagera om jag bestämde helt sonika att jag och Ken skulle ta våra barn och din brorsdotter på bio och sedan förbjöd dig att träffa Amanda om Grinchbrodern vägrade brorsdottern följa med? Principen är densamma men när det handlar om Amandas känslor så verkar du kunna bete dig hur egoistiskt som helst.

Du har ljugit och svikit Amanda varenda gång du varit till Skellefteå. Om detta fortsätter så kommer inte jag längre att klara av att skyla över dina lögner och svek. Det kan resultera i att Amanda blir likgiltig inför dina besök och i värsta fall vägrar träffa dig. Men det kanske är det du eftersträvar, så att du ska slippa slösa värdefull tid på henne, tid du kunde spenderat med dina vänner.

Du tjatar och gnäller om ett utökat umgänge som skall ske på dina villkor. Hur skall du klara av det då du inte ens klarar av att ta tillvara de få timmar du har med henne. Under julen har du bara tillbringat 60% av den avtalade umgängestiden med henne. Hur skall du klara av ett umgänge på dina premisser om du inte ens kan klara av de få timmar du har med henne nu?

Umgänget kommer aldrig att ske på dina eller mina villkor. Det sker på Amandas villkor och det är min plikt som vårdnadshavare att se till att det gör så i fortsättningen också. Vad du inte verkar ha förstått, trots att jag vid upprepade tillfällen poängterat det, är att det är Amandas umgänge, inte ditt. Du är hennes biologiska far och det är din plikt att finnas där för henne, inte tvärt om.

Vem som helst kan skriva på ett faderskapsbevis men det krävs en riktig karl för att bli pappa. Väx upp

/Kali

981229
Kali:

Jag har skickat alla tidigare mail rörande brorsdotterns besök. Om det gick till som du sagt så borde du inte ha några svårigheter med att visa mig vart du hade förklarat att biobesöket var planerat till klockan 12.30 och vart du klargjorde att biobesöket var kopplat till brorsdotterns besök.

I mina mail framgår det också tydligt att jag inte visste detta och du gjorde inte några försök till att upplysa mig heller efter att du läst dem. Då jag frågade dig hur länge du kunde stanna svarade du att du inte visste trots att du borde ha vetat att du hade tänkt stanna tills det var dax att åka till bion.

Jag förväntar mig en förklaring till detta snarast.

Jag och alla andra som läst dessa mail tycker att det är uppenbart att du aldrig haft för avsikt att ta med dig brorsdottern utan bara använder henne i utpressningssyfte mot Amanda och mig. Det kanske är den gängse metoden för dig och din familj men mina barn är uppfostradetill att tala sanning och hålla vad de lovar så det är självklart att barnen ser det som att du ljugit och ställer dig till svars för det.

Det lönar sig inte att skylla på mig och säga att det var jag som lovat Amanda att brorsdottern skulle komma. I breven framgår det att det var du som lovade det, och dessutom tillsynes utan restriktioner. Jag förmedlade bara vad du lovat till Amanda. Det stod inte någonstans att kravet för att Amanda skulle få träffa brorsdottern var att Grinchbrodern skulle få ta Amanda med på bio.

Jag är övertygad om att familjerätten inte heller kan se vart det framgick i dina brev när de läser vad du skrivit för, du vet, det fina med att hålla kontakten brevledes är att man inte kan neka till vad man skrivit för det finns alltid kvar, svart på vitt.

Vad var det du ville att vi skulle diskutera hos familjerätten? Du verkar inte speciellt intresserad av att diskutera överhuvudtaget för du tar ju inte chansen via mail. Skall sanningen fram så hoppades du nog att familjerätten skulle gå på din linje och höja ett varnande finger mot mig och säga ”fy”. Jag är inte främmande för att våra mailvisas hos familjerätten och att vi och de för en diskussion via brev eller mail, men jag står fast vid att det är Amandas umgänge och att det också i fortsättningen kommer att utformas efter hennes behov och förmåga.

Jag kommer inte att ändra åsikt om detta även om du fortsätter att använda din brorsdotter mot mig, klipper sönder vår vattensäng eller ser till att din far ringer och säger nedlåtande saker om Timothys hjärtfel och Kens förmåga att avla barn.

Det är Amanda jag och familjerätten prioriterar i första hand, inte dig. det borde du också börja göra.

Om den faktiska avsikten med biobesöket var att det skulle vara en julklapp från brorsdottern till Amanda så förmodar jag att Amanda har ett presentkort på ett biobesök att vänta inom en snar framtid eftersom att biobesöket inte blev av då Grinchbrodern hade tänkt. För det kan väl inte tänkas vara så att det egentligen var ett billigt försök att få din vilja igenom och ta henne från hemmet utan mig, trots att jag sagt att det inte kommer att ske förrän ni känner varandra  tillräckligt?!!

Tänker du neka Amanda hennes umgänge i framtiden också, som du gjorde igår, om hon fortsätter att ställa dig till svars för vad du lovar? Det är min plikt som vårdnadshavare att tillfredsställa barnets behov av umgänge med den förälder som är utan del i vårdnaden.

Detta är den korrekta definitionen av mina plikter som vårdnadshavare enligt lagen. Att det är min plikt som vårdnadshavare att se till att umgänget fungerar ”funktionsfritt” (vad nu det betyder) är något som du och din mor fantiserat ihop. Om du inte tänker spendera tillräckligt mycket tid med Amanda eller om du fortsätter att göra henne besviken så kommer det aldrig att uppstå något behov av umgänge med dig.

När du inte ville träffa henne igår frågade jag Amanda om hon blev ledsen över det. Hon ryckte bara på axlarna, svarade nej och fortsatte obekymrat att leka med Timothy. Med andra ord så spelar det ingen roll för henne om ni träffas eller inte. Det kanske det inte gör för dig heller?

Hennes hållning kan resultera i tre olika förhållningssätt till dig i framtiden:

– Hon fortsätter att vara likgiltig inför dina besök som sker två gånger per år.

– Hon vill inte alls träffa dig eftersom att dina besök förknippas med svek och brutna löften.

– Hon ser fram emot dina besök för att hon känner att hon har ett behov av att träffa dig.

Under julen tillbringade du bara 45% av den avtalade tiden med henne. I brevet från din mor stod det att du ville att jag skulle bestämma tiderna och att du skulle anpassa ditt schema efter dem. Var det också bara lögn och ett spel för gallerierna eller är inte Amanda värd att ödsla 12 timmar på under en knapp vecka en gång per halvår?

Du ordar gärna vitt och brett om mina plikter och skyldigheter men vilka krav ställer du på dig själv? Ställer du överhuvudtaget några krav på dig själv? Vilka krav tycker du att Amanda har rätt att ställa på dig?

/ Kali

990108
Grinchen:
Jag svarar vid ett senare tillfälle. när du kan svara lite mer sansat och inte spy ut din egen frustration mot allt och alla mot mig.

Grinchen

Kali:

Jag frånser från ditt provokationsförsök i ditt senaste mail, det var ändå ett så dåligt sådant.

Dina projektiva identifikationer är ditt problem och inte mitt.

Det var du som ville ha en diskussion, men du tål inte ens att ställas till svars för vad du skrivit och gjort. Vad är det egentligen du vill diskutera om då, om det inte är umgänget?

Jag hittade en intressant ändring i föräldrabalken, kapitel 6. Som jag tolkar den så innebär ändringen att jag inte ensam har ansvaret för att Amandas umgänge med dig. Nu ligger det lika mycket på dig så du kan inte längre hänvisa till lagen för att inte du tycker att det fungerar. Det enda jag ansvarar själv för är att Amanda får umgås med

”närstående”. Nedan följer ett utdrag med den tidigare lagtexten och den nu gällande som jag hittade på internet på adressen

http://www.sposit.se/juridik/fobalk.html#kap. 6

Umgänge

15 § /Upphör att gälla U:981001/

Barnets vårdnadshavare har ett ansvar för att barnets behov av umgänge med en förälder som inte är vårdnadshavare eller med någon annan som
står barnet särskilt nära så långt möjligt tillgodoses.

Vårdnadshavaren skall, om inte särskilda skäl talar mot det, lämna sådana upplysningar rörande barnet som kan främja umgänget.

Motsätter sig barnets vårdnadshavare det umgänge som begärs av en förälder som inte är vårdnadshavare, beslutar rätten på talan av denna förälder i frågan om umgänge efter vad som är bäst för barnet.

Motsätter sig barnets vårdnadshavare det umgänge som begärs av någon annan än en förälder, beslutar rätten på talan av socialnämnden i frågan om umgänge efter vad som är bäst för barnet.

Vid bedömningen av frågor om umgänge skall rätten ta hänsyn till barnets vilja med beaktande av barnets ålder och mognad. Rätten skall vidare beakta risken för att barnet i samband med utövande av umgänge utsätts för övergrepp, olovligen bortförs eller kvarhålls eller annars far illa. Lag (1995:1242).

15 § /Träder i kraft I:981001/

Barnet skall ha rätt till umgänge med en förälder som det inte bor tillsammans med.

Barnets föräldrar har ett gemensamt ansvar för att barnets behov av umgänge med en förälder som barnet inte bor tillsammans med så långt möjligt tillgodoses. Särskilt förordnade vårdnadshavare har ett motsvarande ansvar.

Barnets vårdnadshavare har ett ansvar för att barnets behov av umgänge med någon annan som står det särskilt nära så långt möjligt tillgodoses. Om barnet står under vårdnad av båda föräldrarna och skall umgås med en förälder som det inte bor tillsammans med, skall den andra föräldern lämna sådana upplysningar om barnet som kan främja umgänget, ominte särskilda skäl talar mot det. Om barnet skall umgås med enförälder som inte är vårdnadshavare eller med någon annan som stårbarnet särskilt nära, skall upplysningar enligt första meningen lämnas av vårdnadshavaren. Lag (1998:319).”

Här följer en rekommendation som jag hittade på adressen http://www.sos.se/sos/laginfo/skiljas.htm

Barn behöver nära relationer till båda sina föräldrar. Sådana relationer underlättas av bland annat täta och vardagliga kontakter.

Undersökningar visar att barn mår bäst om de ofta får träffa den förälder som de inte bor hos. För små barn är det särskilt viktigt att få träffa den andra föräldern enligt principen lite och ofta så att barnet kan bevara minnesbilden av båda föräldrarna. Ett helt veckoslut kan för det lilla barnet vara för lång tid att vara borta från den förälder som barnet bor hos. Likaså kan det vara för lång tid för barnet att inte få träffa den andre föräldern på en hel vecka.

Detta stöder också det jag har sagt om att jag inte kan förstå varför du valt att bo så långt från Amanda så att ett vettigt umgänge inte är möjligt. Du försvarar dig med att du måste skaffa utbildning och jobb så att du kan betala underhåll. Med tanke på att du inte betalar något underhåll (enligt upplysning från försäkringskassan) fastän att du säger dig jobba i Österrike så är det väl lika bra att du flyttar till Skellefteå igen och börjar träffa Amanda regelbundet. Jag tycker att det är viktigare att du träffar Amanda regelbundet än att du betalar underhåll. Dessutom är jag övertygad om att det finns jobb närmare Amanda som du kan ta.

Med tanke på hur den nya lagtexten i föräldrabalken lyder så borde det ligga på ditt ansvar att försöka bo så nära Amanda så att ett vettigt umgänge är möjligt.

Eftersom att det var du som ville diskutera så frågar jag nu:

Vari anser du att problemet ligger?

Har du någon lösning på det utifrån de förutsättningar som finns?

/ Kali

Grinchen:
jag svarar senare när jag har gott om tid att svara på ditt mail så att du inte kan

missuppfatta eller medvetet misstolka vad jag har skrivit.

Och jag förstår inte att du blir så provoserad av ett sådant litet mejl. Du säger och skriver liknande saker hela tiden. Så da kan du ju föregå med gott exsempel och sluta.

Grinchen

Kali:
Jag kan försäkra dig om att jag inte medvetet misstolkar dina brev. De gånger jag inte förstår vad du menar för att du utrycker dig luddigt har jag låtit flera andra personer läsa dina brev för att höra deras tolkning. De gånger du uttryckt dig så dåligt så att ingen kunnat begripa vad du menat har jag bett dig att förklara dig men du svarar ju bara att du skall svara vid ett senare tillfälle varenda gång. Det är kanske så att du medvetet skriver svårtolkade brev för att slippa ta i tu med problemet så att du kan fortsätta slingra dig.

Vad jag inte förstår med ditt senaste brev är vad du säger att jag skall föregå med gott exempel och sluta med. Vill du att jag ska sluta maila? Eller menar du att jag skall sluta ifrågasätta det du gör? Eller sluta ställa krav på dig?

Självklart skriver jag liknande saker hela tiden. Diskussionen gäller ju ett och samma ämne, nämligen Amandas umgänge med dig. Om du tycker att vi skall diskutera något annat så föreslår jag att du talar om vad du i så fall hade tänkt för jag kan inte gissa mig till vad du har tänkt.

Det var trots allt du som ville ha en diskussion den här gången så jag förstår inte varför du undviker att svara hela tiden. Är du inte längre intresserad av en diskussion när jag inte skriver det som passar dig? Eller var din önskan om en dialog bara något du sa till familjerätten för att det skall se fint ut på papper om du visat lite engagemang?

Om du har ändrat dig och inte längre är intresserad av att diskutera detta så tycker jag att du skall tala om det så att jag kan koncentrera mig på mer konstruktiva ting. Om det verkligen är en dialog du är ute efter så är det hög tid att du slutar slingra dig och visar det.

/Kali

990111
Kali:
Den 31 januari, klockan 14.00 har Amanda och Timothy födelsedagskalas.

Du är naturligtvis inbjuden och får ta med dig vem du vill. Det vore bra, inte minst för Amanda, om du kunde ta ledigt från ”jobbet” och komma på Amandas kalas för en gångs skull. Jag tycker inte att hon ska behöva lida för att hon inte fyller år när du har sommarlov eller jullov.

Jag vill veta i god tid om du kommer och hur många du har med dig.

/Kali

Grinchen:
Jag har tyvärr ingen möjlighet att komma till Sverige under slutet av Januari. Vi har tenta period då, så jag kan inte komma. Du vet inga poäng inget CSN.

Grinchen

990112
Kali:
Jag förstår att du inte kan komma för att då förlorar du ju kanske pengar och pengar är väldigt viktigt. Huvudsaken är att du inte förlorar ekonomiskt, Amandas födelsedag kommer naturligtvis i andra hand. Dessutom fyller hon ju år varje år så missar du hennes födelsedag i år igen så kan du glädja dig med att du inte längre går skola när hon fyller nio år. Om du inte jobbar då och måste ta ledigt, vill säga. Amanda var hos dig när du fyllde år en gång men hon förlorade ju inga pengar på det besöket så det är ju en helt annan sak.

Det är lustigt, men jag var så säker på att du, vid upprepade tillfällen, sagt till både mig och Amanda att du inte alls går skola utan jobbar i Wien. Men det är förstås något jag missuppfattat igen för varför skulle du säga det om det inte var sant?!

/ Kali

990115
Grinchen:

Det var först du som fick för dig att jag skulle hit och jobba. I och för sig så jobbar jag lite på sidan av studierna när jag har tid.

Och det är inte bara en fråga om pengar med tentorna. Det är helt enkelt så att systemet är annurlunda här. och om man missar fel tentor så har man ingen möjlighet att göra om dom utan man måste vänta till slutet av nästa termin eller om man har otur. Vilket innebär att om man missar fel tentor så måste man göra om allt ihopa från början. Gå till föreläsningar med närvaroplickt skriva uppsatser och så. Om någonting skulle vara oklart så kan du ju alltid fråg.

Och om jag skulle åka till Ske-a varje januari så skulle mina studier här nere ta ca 8 år. Och det skulle ju inte gagna någon.

Grinchen

Kali:

Att du skulle jobba i Wien är ingen jag har ”fått för mig”, utan något som du sagt. Jag måste utgå från vad du säger och om du höll dig till fakta skulle du kanske hålla bättre koll på vad du sagt.

Det var inte speciellt svårt för mig att lista ut att du inte jobbar i Wien eller någon annanstans för då hade du rimligtvis betalat underhåll också om du inte jobbar svart eller fuskar hos försäkringskassan. Din första version av anledningen till Wien-vistelsen var att du skulle gå skola, senare ändrade du dig och sa att du jobbade och aldrig gått skola där. Eftersom du sa att du jobbade så spelade jag med i din teater trots att jag visste att du inte betalar underhåll. Jag tyckte att det var lugnast så för du har för vana att ställa till med ett jäkla liv då du ställs till svars för dina fabler, något som Amanda också fick erfara sist du träffade henne, eller ska jag säga ”skulle träffa henne”.

Går det bättre om Amanda flyttar sitt kalas så att du i fortsättningen komma hem efter tentaperioden och delta på hennes fest? Amanda får då visserligen fira sin födelsedag kanske en månad för sent men hon får väl lov att offra sig för att du ska kunna göra sådant som normala pappor gör. Skulle det passa dig bättre?

OK, nu har du fått diskutera din otroligt viktiga utbildning och det var intressant att få ta del av det Österrikiska skolsystemets bestämmelser och stipulationer. Kan vi kanske då försöka ägna lite tid åt att diskutera det ämne du tog kontakt med familjerätten för att få diskutera med mig, eller känner du att det är något annat du först vill att vi avhandlar?

/Kali

990117
Grinchen:
kag är ledsen

Kali:
Jag måste be dig upprepa det sista för det är helt obegripligt. Det skulle underlätta om du kunde lägga ner ett par minuter på att förklara lite bättre vad du menar med det du skriver. Du kan inte först anklaga mig för att medvetet misstolka det du skriver och sedan fortsätta uttrycka dig så odeciderat.

/Kali

990122
Kali:
Det kanske har varit något problem med någon av våra servrar så du inte fått mitt sista mail,då du inte svarat.

I det bad jag dig att upprepa vad du skrev den 17/1 och förklara vad du menar för att det var helt obegripligt och varken jag eller någon annan som läst det har kunna tyda det. Som jag skrev så tycker jag att det är fördömligt av dig att anklaga mig för att medvetet misstolka dina mail och sedan fortsätta skriva så kryptiskt. Det tar inte många

minuter att läsa igenom vad man skrivit och ta bort alla tvetydigheter och särkilt inte för dig som ändå aldrig skriver mer än ett par rader.

Om det verkligen var något du ville diskutera med mig så kräver jag att du börjar med det nu istället för att undvika ämnet. Jag hade hoppats på en dialog och jag är inte intresserad av att leka lekar med dig, så har du inte något konkret att komma med under veckan så avslutas det här fruktlösa brevväxlandet.

/Kali

990126
Grinchen:
Kan du återkomma senare när min tenta period är slut. Jag har relativt mycket att göra i slutet på januari och mitten slutet på februari. JAg tentar av motsvarande ca 30-35 poäng så det är relativt stressigt.

Grinchen

Kali:
Nej, jag kan inte återkomma senare. Det var du som ville ha en diskussion denna gång så prova inte ens be mig att återkomma.  Din arroganta attityd mot mig och framför allt mot Amanda är patetisk. Din roll som ”märkvärdig överklasson” får du spela med dina vänner.

Jag känner dig och vet vart du kommer från så det är inte på sin plats att vara pretentiös. Passar det inte herrn så ska jag inte truga, då lägger vi ner brevväxlingen här och nu.

Jag förstår inte varför du och det du gör skulle vara märkvärdigare än Amanda och hennes umgänge, eller vad som får dig att tro att du är mer upptagen än vad jag är. Det tar inte speciellt lång tid att skriva mail så tidsbrist kan du inte skylla på och när det handlar om barnen så finns det ingen normal förälder som gör annat än att ta sig den tid det kräver.

Jag trodde att jag hade uttryckt mig klart när jag skrev att jag inte är intresserad av att leka dina små lekar.

Ända sedan jag gjorde slut med dig har du försökt få mig att dansa efter din pipa på olika sätt och, likt en trotsig tonåring, satt dig på tvären vad jag än sagt. Det kanske skulle vara nyttigt för dig att prata ut om din bitterhet över att jag ratat dig och kanske också få prata om dina andra bekymmer med en psykolog eller en terapeut så att du kan gå vidare och inte längre behöver straffa Amanda för att jag missbehagat dig. Det är fullt acceptabelt och inget fult i att söka professionell hjälp, vi lever ändå på nittiotalet.

Att du skriver brev där det endast står ”kag är ledsen” och sedan vägrar förklara dig tyder väldigt starkt på att du inte har något att säga i fråga om umgänget. Det är kanske är så att du medvetet skriver kryptiskt för att jag ska ta kontakt med dig så att du får avvisa mig och att du på det sättet känner att du får en slags hämnd för att jag avvisade dig då jag gjorde slut och inte ville ha dig tillbaka efter Amanda fötts.

Jag står fast vid vad jag skrev, kommer det inget konkret inom de närmaste dagarna så upphör brevväxlingen tills du blivit mindre labil och har en mer nyanserad bild på vad du egentligen vill förmedla. Jag är inte heller intresserad av att veta mer om det Österrikiska skolsystemet, dina eventuella poäng, CSN:s regler eller något annat. I fortsättningen håller vi oss strikt till frågor kring umgänget och inget annat. Ditt liv och leverne är inget som jag är intresserad av att ta del av så det får du diskutera med någon annan.

/Kali

990428
Kali:

Detta är adressen som du i fortsättningen ska använda om du vill nå mig.

/Kali

990713
Grinchen:
Jag kommer till Skellefteå nästa fredag (23/7) och stannar ca 10 dagar. Så det skulle vara trevligt att Träffa Amanda. Så om du skulle kuna skriva och säga när du har tide/möjlighet så skulle jag vara tacksam.

Grinchen

990714
Kali:
För att du inte ska ha anledning att klaga på tiderna och för att du eventuellt ska klara av att hålla dem den här gången så får du bestämma dem helt själv. Med detta menar jag inte att du får komma och gå som du vill!! Meddela mig vilka dagar och tider du tänker komma och hur länge du tänker stanna vid varje tillfälle så att vi också kan planera vår semester.

/Kali

990716
Grinchen:
Hej Kali.

Tyvärr blev vi igår tvungna att ställa in resan till Sverige. Jag fick nämligen ett nytt jobb i går så jag börjar jobba på Måndag så jag har ingen möjlighet att ta ut någon semester redan första arbetsvaeckan. Så tyvärr kan jag inte säga när vi har möjlighet att dyka upp, det kommer troligtvis inte att finnas en möjlighet innan jul. Men man vet ju aldrig.

Och skulle det bli några förändringar så skriver jag till dig.

Men har ni lust kan ni ju alltid komma och hällsa på.

Grinchen

Kali:
Vad synd för din skull att du inte kunde träffa Amanda. Vi har ingen möjlighet att hälsa på dig främst för att vi inte får veta vart du bor.

Ha en trevlig sommar!

/Kali

990903
Kali:
Jag kommer förmodligen inte att vara i Skellefteå under jul- och nyårsveckan. Därför vore det bra för dig om du kunde komma till Skellefteå tidigare så att du har möjlighet att träffa Amanda i år. Jag förstår att du inte kan komma senare eftersom att du då har din tentaperiod.

/Kali

990920
Kali:
Ska jag tolka ditt uteblivna svar som att du inte är intresserad av att träffa Amanda i år?

Det skulle underlätta för dig om du talade om vad du har för planer så att jag, så långt som möjligt, kan försöka tillgodose dina önskemål .

Kali

990930
Grinchen:
Jag kommer att komma upp till Skeleftea mellan 20-22 Dec och stanna till ca 29-30dec.

Beror på när jag far ta semester.

Men om ni vill so kan ni ju alltid hällsa på.

Jag har tel. +43(0)676-XXX XX XX.

Så om du vill något så slå mig en signal för jag har sällan möjlighet att kolla mina mejl (ca. varannan månad) eftersom att jag har flyttat ut från studenthemmet.

Det skulle vara trevligt om det skulle gå att jag träffade Amanda någongång under den tiden.

Grinchen

991001
Kali:
Numret du skickade verkade inte vara ett Wien-nummer så jag skriver ett mail om det är så att du råkat lämna fel telefonnummer. Dessutom tycker vi ju båda två att det är bekvämt att ha det som sägs svart på vitt så att det inte blir några oklarheter. Du har säkert vänner vars datorer du kan låna ett par minuter annars är det vanligt att det finns internetuppkopplade datorer på bibliotek och skolor m.m.

Vi har ingen möjlighet att hälsa på, dels för att vi ännu inte känner till din riktiga adress och dels för att vi inte har råd att flyga ner hela familjen. Under jul- och nyårshelgen kommer vi, som jag misstänkte, inte att inte vara i Skellefteå . Vi åker den 22/12 och kommer tillbaka efter nyår. Det bästa vore om du kunde ta ”semester” före det datum vi åker eller i januari så att du hinner träffa Amanda flera gånger under en sammanhängande period.

Kali

991028
Grinchen:
Nummret som jag gav dig är det rätta Telefonummret. Som du kanske vet finnst det också Mobiltelefoner.

Och tyvär kan jag inte ta ledigt tidigare p.g.a min arbetssituation och tjejens. Utan jag kommer att vara i Skellefteå mellan ca 22-30 dec.

Och det där med mejlandet är lite knepigt eftersom att jag normalt sett inte har möjlighet att ta mig till universitetet under dagtid när man har tillgång till datasalarna och det samma är med biblioteken men dom har hur som hällst inget internet

Grinchen

Kali:
Under den tid som du är i Skellefteå så kommer jag, som sagt var, inte att vara det. Vill du träffa Amanda så måste du ta dig tid till det vid ett annat tillfälle. Eftersom att det varit diskussion om vad som sagts och inte sagts när vi haft telefonkontakt så är det bättre att du lämnar ut din adress så att jag kan skriva om jag vill något. Min adress har du ju om du vill något.

Du kan inte svara till den här adressen.

Kali

991211
Kali:
Vill du beställa några av dessa foton så finns de i formaten:

20 x 28 cm 65:-

13 x 18 cm 45:-

9 x 12 cm 30:-

4 st 4 x 6 cm 30:-

Leveranstiden är ca 4 veckor och portot kostar 20:-

God Jul

/Kali

991221
Kali:
Eftersom att du har en sådan begränsad tillgång till internet så måste jag få möjlighet till att kontakta dig på annat sätt. Då muntlig kontakt inte visat sig vara den bästa, pga. oklarheter om vad som då sagts, så tänker jag i fortsättningen skicka brev till dig via post. Därför vill jag nu ha din hemadress och då menar jag inte adressen till dina föräldrar. Om du vill fortsätta att skicka mail så går det bra. Om du av någon anledning inte klarar av att skicka mail så kan du skicka brev via post till Myntgatan. Mina e-mailadresser är:

kali@acc.umu.se

kali.astrom@telia.com

kali_astrom@hotmail.com

Dessa tre adresser använder jag varje dag.

/Kali

991228
Kali:
Jag har tagit reda på vad en tur- och returresa Wien-Skellefteå kostar. Det billigaste alternativet innebär att jag måste lägga ut 60% av min inkomst per månad för att du ska träffa Amanda. Eftersom att du inte tyckte att kostnaderna för denna resa var något hinder så är det enda alternativet att du kommer hit och träffar henne en gång i månaden istället för att jag åker ner till dig med henne.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *