Vuxna förövare och barn som offer

Jag tycker att de som ska förse oss med nyheterna ska göra detta på ett objektivt sätt utan att vinkla det på något vis. De ska rapportera fakta som vi själva ska bearbeta och bilda oss en egen åsikt om. De jag tänker på är de stora tidningarna och ’nyhetsrapportörerna’ som svt etc. Jag känner en viss irritation när de använder språket för att lura oss till en åsikt som vi kanske inte skulle ha haft om vi hade fått tänka själva utan att de försöker göra det åt oss.

Män och pojkar, kvinnor och flickor, vuxen eller barn, när är man vad? Kollar man vad nyhetsrapportörerna så är det vuxna som begår brott och barn som är offer. Underligt nog så kan det vara precis samma ålder det handlar om. En 17-årig man misstänks för misshandel medan en 20-årig flicka har blivit sexuellt utnyttjad. Genom att sätta ett epitet på en person så har de på en gång talat om för oss hur vi ska förhålla oss till personerna de rapporterar om – oskyldigt barn eller vuxen som ska ta ansvar för sina handlingar.

Jag googlade på det hela för att se hur långt ner i åldrarna det skrivs om ’XX-åriga kvinnor’ respektive ’XX-åriga män’ och hur högt upp i åldrarna det skrivs om ’XX-åriga flickor’ respektive XX-åriga pojkar’. Det var ganska intressant.

För att underlätta benämningen så kommer jag att kalla dem ’tjejer’ och ’killar’ här för att det tycker jag är en korrekt benämning på könen när de är i de åldrar som det handlar om.

De flesta verkar tycka att en 13-åring, oavsett kön, inte är vuxen för att bara några ytterst få beskrivs om män eller kvinnor. 13-åriga kvinnor finns men det är några enstaka nyblivna tonåringar som beskriver sig själva som ’13-åriga kvinna’ förmodligen för att verka mogna och i patientfall på medicinska sajter. De 13-åriga männen är i det närmaste obefintliga på svenska sajter och de flesta träffarna är från norska sajter.

När det handlar om 14-åringar händer det något. 35% av tjejerna är helt plötsligt kvinnor och 46% av killarna har blivit män. Sedan svajar de på lite för tjejerna medan andelen killar som är män stadigt ökar för att bli 100% vid 23 års ålder. De killar i högre ålder som beskrivs som ’pojkar’ är i sammanhang när de är offer för brott eller råkat ut för olyckor eller jobbannonser där personlig assistent till personer men handikapp (ofta mentala) söks och förstås killar som beskriver sig själv som pojkar i kontaktannonser där de söker homosexuella kontakter eller kontakt med äldre kvinnor. På nyhetssajter förekommer i princip inga pojkar som är äldre än 22 år.

På andra sidan genusskranket händer det något intressant. Tjejer omskrivs som barn längre än killar. Googlar man på ’26-årig flicka får man en nästan halv miljon träffar men det handlar oftast om tjejer som utsatts för brott av invandrare och som det skrivs om på sidor som flashback, tjejer som beskriver sig själva som flicka (det är tydligen näpet och gulligt att ’babyfiera’ sig som tjej…), jobbannonser om personliga assistenter men bland annat expressen skriver faktiskt om en ’26-årig flicka’ som utsatts för sexbrott.

Söker man på ’27-årig flicka’ får man bara några enstaka träffar på Google så tydligen är man för gammal för att vara flicka när man blivit 27 år.

Lite märkligt tycker jag att det är ändå. Tjejer mognar tidigare än killar och borde anses vara kvinnor när de är yngre än då killar anses vara män. Ändå så ser det ut som att det tar fyra år längre för tjejer att bli kvinnor än för killar att bli män… enligt min lilla hobbyundersökning på Google.

Personligen så tycker jag inte att någon under ca 21-23 år är mognadsmässigt vuxen men är man över den åldern så tycker jag att det låter löjligt att kalla sig själv flicka eller pojke. Vid 18 är man myndig och får (nästan) samma rättigheter och skyldigheter som alla andra vuxna och vid 15 år är man straffmyndig och i lagens ögon vuxen nog att ta ansvar för sina egna handlingar så att nyhetsrapportörerna skriver om ’män’ och ’kvinnor’ när det handlar om förövare över 15 år kan jag se en viss logik i. Att de beskriver offer som ’pojkar’ och ’flickor’ när de är omyndiga (alltså under 18) och upp till 20-21 köper jag också utan diskussion men när de rapporterar om en 15-årig man som sexuellt ofredat en 25-årig flicka så tycker jag att de vinklar saker och ting på ett sätt som nyhetsförmedlare inte ska göra.