Får man bli arg på jobbet?

Ja, det är frågan som en kollega ställde på eftermiddagsfikat. Det spontana svaret från en klok kusforsare var ”Ja men man får inte visa det.” och sedan var diskussionen igång. Vissa menade att skälla, gapa och skrika inte är något man ska göra på jobbet och andra menade att det inte är bra att hålla inne med sina känslor. Jag tycker att det beror på. Det finns personer som inte ens den med det mest sydländska temperamentet skulle höja rösten mot för att personen skulle då förmodligen gå hem och aldrig mer komma till jobbet. Det finns personer som verkar tåla det mesta och ändå är glada och positiva och skulle jag bli utskälld av en sådan person så skulle jag nog fundera på att byta jobb för då måste jag ha ställt till med något fruktansvärt olämpligt för att en sådan person skulle skälla på mig. Det finns de som i största allmänhet gapar och går på och överdramatiserar allt så skulle någon av dem skälla på mig så skulle jag inte alls ta åt mig utan bara rycka på axlarna och konstatera att personen har en ’sådan’ dag. Andra har ett jäkla temperament men det finns alltid substans i det de säger och skulle jag bli utskälld av någon av dem så skulle jag inte ta det så hårt men jag skulle ta åt mig av budskapet.

Allt beror ju på person – vem som är arg och vem som är orsaken till ilskan. Man lär sig ju sina kollegors personligheter och försöker åtminstone anpassa sig lite efter det när man bemöter dem. Jag tycker att det är olustigt när någon drar igång och skäller men egentligen ser jag inget fel i det. Däremot tycker jag att man ska hålla sig inom vissa ramar när man blir arg på jobbet, t.ex så är det inte ok att säga ”Din efterblivna jävel” till någon men ”Din late jävel” är ok eftersom det åtminstone kan relateras till jobbet. Jag tycker inte heller att det är ok att vara långsint på jobbet. Det får aldrig bli olustigt för någon att gå till jobbet eftersom man har hamnat i en dispyt med någon tidigare så luften måste rensas ordentligt så snabbt som möjligt.

Själv skäller jag inte på någon på jobbet. Jag är en sådan där konflikträdd typ som snackar skit om folk när jag blir arg istället för att säga det till dem öga mot öga. Ja, jag vet… jag är en riktig hjälte… Apparater, datorer och andra ting kan jag dock gapa och svära åt, och gör det frekvent, för det är ändå ingen risk att det blir konstig stämning nästa gång man träffar dem. Hemma är jag den som blir arg på det högljudda sättet så det handlar inte om att jag inte har förmåga att skälla på folk. Utskälld har jag blivit några gånger på jobbet, ibland har det varit befogat och ibland helt obefogat, men det har aldrig gått över gränsen för vad jag har kunnat ta.