Estetiskt handikappad

Jag snubblade över en artikel i Aftonbladet igår som fick mig att haja till big time. Det handlade om ett par som funnit varandra på en dejtingsida och nu skulle gifta sig. Inget jättekonstigt med det kan man tycka men detta var ingen vanlig dejtingsajt utan en dejtingsajt för ”estetiskt handikappade”. OK…?

Sådant som är laddat byter ofta namn för att låta neutralare eller bättre – städerskorna blev lokalvårdare, utvecklingsstörda blev mentalt handikappade osv och nu är det tydligen inte rätt och riktigt att säga ful heller utan det politiskt korrekta är estetiskt handikappad. Jag förstod tidigt i livet att jag inte hade genetiska förutsättningar för att bli någon supermodell. Jag har varit på det klara med att en karl aldrig har och aldrig kommer att falla för mig utifrån mitt utseende. Jag har inte heller några ambitioner att vara dekorativ för min omgivning utan satsar hellre på andra kvalitéer men jag hade inte en susning om att jag genom detta klassas som handikappad.

Så jag började fundera på vad detta innebär. Kan jag som handikappad begära någon form av ersättning? Har jag rätt till personlig assistent? Som för alla andra med handikapp så ska då denna personliga assistent hjälpa mig med sådant som jag inte kan göra pga mitt handikapp som att ragga på de populära karlarna på krogen, flirta till mig smycken, blommor, lyxresor och andra presenter, göra karriär som supermodell etc. antar jag. I mitt fall är det ju ett medfött handikapp men kan man få det klassat som arbetsskada om man blivit kraftigt överviktig på grund av fredagsfikat på jobbet? Har man rätt till behandling i form av plastikkirurgi och vad händer om man blivit sjukskriven och håller på att bli utförsäkrad? Får man då papper på att man inte längre klassas som estetiskt handikappad utan numera ska anses vara snygg? Jag antar att man måste träffa en läkare för att få diagnos för att kunna gå vidare och få den ersättning och behandling man har rätt till som estetiskt handikappad så jag undrar hur läkaren ska göra bedömningen? Och hur kommer detta handikapp att beskrivas i läkarutbildningens kurslitteratur?

Hur kommer diskrimineringslagstiftningen att hantera detta handikapp? Man får ju inte särbehandla eller tala illa om någon utifrån deras etnicitet, religion, sexuella preferenser eller deras eventuella handikapp. Så om jag själv skulle ragga på någon som ligger långt över min division och få nobben så kan jag stämma honom då? Eller?

Många frågor har jag kring detta hittills för mig okända handikapp. Jag kom på att det är ett dolt handikapp också precis som hörselnedsättning som jag också har… fast tvärt om liksom. Alltså, jag är hörselskadad och jag är medveten om det men det syns inte på mig så min omgivning blir inte medveten om mitt handikapp förrän jag upplyser dem om det. Estetiskt handikappade har ett ganska uppenbart handikapp eftersom alla ser att man är ful men de är själva inte alltid medvetna om det. Det finns flera exempel på personer som är fullt och fast övertygade om att de i andras ögon är riktigt ordentligt snygga och att det finns många som är avundsjuka på dem för deras utseende medan de i själva verket ser ganska anskrämliga ut. Om man informerar en sådan person om att de inte ser speciellt bra ut så blir de ofta mycket förnärmade eftersom de uppenbarligen inte är medvetna om att de är estetiskt handikappade.

Paret i artikeln såg inte så fasligt farligt fula ut, inte så fula att jag skulle vända mig om och glo om jag såg dem på stan eller så. Jag undrar vart gränsen för frisk och estetiskt handikappade går. Jag kikade lite på dejtingsajten, The Ugly Ball, där de träffat varandra och med tanke på hur medlemmarna där ser ut så verkar det som att ribban ligger väldigt lågt för att klassas som estetiskt handikappad. Jag är rädd för att detta är ett folkhälsoproblem för när jag tänker efter så är det väldigt många som skulle klassas som estetiskt handikappade med tanke på hur de på dejtingsajten såg ut.

Kali Brandt – estetiskt handikappad.