Våldtäkterna i Bjästa

Ja, va fan… måste väl skriva om sådant som är på allas läppar. Dock vet jag inte i vilken ände jag ska börja – att ett helt samhälle vänder sig emot offren eller att mamman till den dömde förövaren drar igång en helt galen kampanj i syfte att rentvå sin son och därigenom trakasserar offren och förmodligen också slår undan benen på sin son.

Jag känner ingen personligen, har inte haft kontakt med någon inblandad utan har sett Uppdrag granskning, läst tråden på Flashback som förövarens mamma och bror skrivit i, läst inläggen i diverse grupper på Facebook, bland annat gruppen Det som hänt i Bjästa får aldrig hända igen, samhället MÅSTE agera!, läst bloggar bl.a förövarens bror nu stängda och Cattis blogg och det är utifrån detta jag bildat mig en uppfattning. Detta gör mig till en av alla svallergamar som inte är bättre än någon av de andra som tycker sig ha en klar uppfattning om det hela trots att de inte har någon förstahandsinformation utan bara hört av någon som hört av någon som hört… Ja, ni vet.

Men hur som haver… Min åsikt om det hela är att det är ett strålande exempel på människors gam-mentalitet. Någon drar igång en hetsjakt mot en eller ett antal personer och den stora massan låter sig villigt dras med utan att individerna själva tillåter sig tänka kritiskt. I detta fall var det mamman Marita och brodern Alexander som drog igång en smutskastningskampanj för att utmåla offren som mer klandervärda (och därmed mindre trovärdiga) än den våldtäktsdömde Dennis och på så sätt få honom att framstå som oskyldigt dömd. Ja, jag sätter ut deras riktiga namn eftersom de själva skrivit ut sina och förövarens rätta namn i otaliga diskussionsforum. Stora delar av befolkningen i och omkring Bjästa hakar på till synes enbart för det stora nöjet att få hata någon. Efter programmet Uppdrag granskning vänder det och det stora hatet riktas mot Marita, Alexander, Dennis och invånarna i Bjästa istället. Hm… jag tycker att folk missar poängen. För mig handlar det om hur dåligt skyddsnätet är kring våldtäktsoffer, att flickor blir horor och pojkar blir hjältar etc. etc. men många glömmer det totalt och lägger all energi på att peka finger åt vissa enskilda individer och förfasas över vilka hemska, hemska människor de är. Gam-mentaliteten igen och ett bevis på hur snabbt den svänger från ena ytterligheten till den andra.

Jag också har svårt att inte dras med i det. Alexander verkar vara en intelligent tonåring som uttrycker sig väl och kan diskutera på ett sansat sätt även om jag inte håller med honom i det han skriver. Marita gör sig själv och sina söner en stor otjänst genom att inte sällan gå till personangrepp när någon ifrågasätter henne eller sönerna. En facebookanvändare fick följande meddelande från Marita i början av mars efter att han skrivit något som hon ogillade:

ATT DU VÅGAR KRITISERA MIN SON DIN ÄCKLIGA GAMLA BÖGGUBBE! JAG SKA SÖKA UPP DIG OCH KOMMA OCH SKÄRA KUKEN AV DIG SÅ ATT DU INTE KAN SPRIDA DINA SMUTSIGA GENER VIDARE! VÄNTA BARA, SNART KOMMER VI TRÄFFAS OCH DET KOMMER DU FAN I HELVETE FÅ ÅNGRA DIN SJUKA JÄVEL!!!!!!!!!!!

Flera andra har ”drabbats” av hennes vrede på olika sätt då de haft åsikter som avvikit från vad hon anser vara den rätta. En av mammorna till barnen som figurerar i bakgrunden i videon från skolavslutningen (dock inte denna från youtube utan den låg då på netlog) ville att Marita skulle ta bort filmen eftersom hon inte ville att hennes dotter skulle förknippas med Dennis. Marita vägrade dock göra detta om inte mamman först såg till att bloggar som skrivit i hennes ögon olämpliga saker om Dennis och vissa facebookgrupper plockades bort. Denna mamma kunde naturligtvis omöjligt göra detta varför filmen inte togs bort som hon önskat. Maritas agerande tror jag har sett till att Dennis kommer att vara stämplad som ”våldtäktsmannen från Bjästa” för en lång tid framöver vilket är jäkligt synd. Om killen blir en ”normal” man som aldrig kommer att våldta eller på annat sätt utnyttja någon igen så kommer han ändå att få leva med denna stämpel. Alexander borde ha låtit bli att nämna att ytterligare en tjej anmält Dennis för våldtäkt men sedan, av okänd anledning, tagit tillbaka anmälan för genom det sådde han ett frö. Dennis kommer i mångas ögon att vara skyldig till den eventuella våldtäkten också.

Dennis själv har inte gått ut offentligt och påstått något om någon och det kunde ha stannat vid det, hans gärningar skulle ha fallit i glömska och som vuxen hade ingen vetat vad som eventuellt hänt under hans högskoletid om inte Marita och Alexander dragit igång detta. Tydligen var det Marita som kontaktade Uppdrag granskning och ville att de skulle göra ett reportage om den oskyldigt dömde Dennis. Så fel det försöket slog för henne…

Men åter till det trasiga skyddnätet kring flickorna. När jag såg uppdrag granskning var det två saker som jag reagerade på. Rektorn på Bjästaskolan, Inger Karlsson, intervjuades och jag tyckte det hela var en väldigt märklig intervju. Raka, självklara frågor ställdes till henne, frågor som hon måste ha ställt sig själv under hela processen kring detta, men hon kunde ändå inte svara. Hon tittade storögd på reportern och svarade tyst, svävande och undflyende som ett barn som blir uppläxat av en kompis förälder. En rektor ska vara chef för en skola, ett ledarämne som ska kunna ta tag i saker och föra skolans talan men hon verkade inte ha en skvätt ledaregenskaper i sig.

Prästen, Lennart Kempe, tyckte jag gjorde bort sig riktigt ordentligt. Han hade välkomnat Dennis till skolavslutningen för att få vara med sina tidigare klasskompisar trots att Dennis var dömd för våldtäkt på en flicka som också skulle ha sin skolavslutning i kyrkan samtidigt och trots att Dennis hade besöksförbud och inte fick komma i närheten av henne. Kempe sa att an kunde tänka sig att besöksförbud rådde men kyrkan är till för alla och därför välkomnade han Dennis. Att Dennis delade ut vita rosor till alla i klassen tyckte Kempe var en ”fin tyst demonstration”. En demonstration för vad kan man ju undra. När reportern frågade om Kempe reflekterat över hur flickan skulle ha reagerat om hon träffat Dennis i kyrkan så svarade Kempe nej. Han hade inte en sekund funderat över hur offret i det hela mådde och kände sig utan fokuserat helt på förövaren, Dennis, som han tyckte visade mod och var stark som kom till kyrkan för att dela ut blommor. Men snälla nån… Nu hade Kempe tur, flickan och hennes familj var bortresta just för att hon skulle slippa vara med på avslutningen då de misstänkte att den skulle bli jobbig eftersom de flesta elever i skolan hakat på Maritas och Alexanders hatkampanj och vänt sig mot henne.

Kyrkan och jag är inte vänner och än en gång så tycker jag att kyrkan visat sig ha en otäck människosyn. En präst från Piteå sa till mig att han såg tystnadsplikten som något heligt så även om en mördare eller någon som begått hemska sexbrott mot barn skulle berätta om sina brott för honom så skulle han inte anmäla denne till polis. Han hade lovat gud att hålla tyst om sådant som sades till honom i egenskap av präst, sa han. Jag tycker att det är helt vansinnigt. Om man förmodar att det finns en gud och en djävul så får man väl också förmoda att de som skadar och dödar andra människor, som är guds skapelse, så gör det detta under inflytande av djävulen… kan man tycka. Om denne djävulens hantlangare berättar om vad han eller hon sysslar med för en präst, som ska vara den som jobbar för gud, så tycker jag att det naturliga för en gudsman vore att försöka stoppa djävulens verk.

Lennart Kempe, prästen i Bjästa, sa att kyrkan är öppen för alla. Detta har jag tagit upp för, att kyrkan är så jävla kåt på att få medlemmar så att de inte bryr sig om vem som kommer bara någon kommer. Om både offer och förövare är välkomna till kyrkan så är det föga sannolikt att båda kommer. En kommer att backa och inte är det troligt att förövaren backar först. Så om man drar detta till sin spets så fylls kyrkan av mördare och våldtäktsmän medan oskyldiga offer känner sig utestängda då de inte kan gå dit utan att riskera att möta sina förövare. När reportern berättade för Kempe att Dennis gjort sig skyldig till ännu en våldtäkt mot en annan flicka bara några timmar efter att han delat ut rosor till sina fd. klasskamrater i kyrkan så funderade prästen tyst ett tag och sade sedan helt spontant att det är synd om pojken. Synd om pojken?!! Men hallå *knack, knack på pannbenet* Förmodligen insåg han snabbt att den kommentaren skulle få honom att framstå som en fullkomlig idiot i tv så han skyndade sig att tillägga att det var synd om flickan också. Men pojken var den person som prästens medlidande gick till i första hand. Nu är jag ingen expert på bibeln, jag har bara läst den två gånger och nya testamentet är inte lika roligt som gamla testamentet men den uppfattning jag fick av Jesus var att han inte skulle vara så flat och han skulle inte tveka att säga vad han tycker om människor som skadar andra och sedan kommer till kyrkan för att hyckla.

Marita har någonstans (jag kan inte hitta det nu) skrivit att hon, som mor, inte kan sluta kämpa för sitt barn och för att han ska bli rentvådd och menat att det är en mors plikt att agera på det viset. Jag håller inte med om det. Jag gör inte mina barn någon tjänst genom att alltid i alla lägen tro på deras oskuld och kämpa med näbbar och klor för att rentvå dem oavsett vad det handlar om. Mina barn lär sig inte skillnaden mellan rätt och fel eller att bli ansvarstagande individer om jag ständigt finns där, springer både före och efter för att sopa rent kring dem. Jag tycker att de måste lära sig ta konsekvenserna av sitt handlande också.

Jag har diskuterat sexuellt tvång med min son. Om Timothy gjorde sig skyldig till mord, misshandel eller andra brott så skulle jag kanske eventuellt kunna ha någon form av förståelse för hans handlingar. Det beror så mycket på omständigheterna hur stor skuld jag skulle tycka att han hade, han kan ha blivit provocerad, han kan ha handlat i nödvärn etc. En våldtäkt är däremot något helt annat, man kan aldrig hävda att man våldtagit någon i nödvärn. Om han skulle göra sig skyldig till våldtäkt så skulle han inte längre vara min son.