Dagens galnaste idé

Läste detta i Expressen;

Facebook kan göra dig allvarligt sjuk
Släpp datorn och gå ut – annars riskerar du bland annat cancer.
Det hävdar psykologen Aric Sigman, skriver Daily Mail.

Människor behöver träffa människor, menar Aric Sigman, och hävdar att risken att drabbas av sjukdom har ökat kraftigt sedan 1987, då folk la många fler timmar på att umgås i verkliga livet.
Och det är inte vilka sjukdomar som helst, vi snackar inte simpla förkylningar – utan om cancer, hjärnblödningar, hjärtsjukdomar och demens.

Förändrar generna
Facebook och Myspace är bara två sajter där folk socialiserar nuförtiden och alla timmar framför datorn kan förändra hur generna fungerar och provocera fram reaktioner från immunförsvaret, dessutom påverka hormonnivåerna och sänka din intellektuella prestationsförmåga.
Aric Sigman tror att nätverkssajter isolerar människor, även om de är byggda för att föra människor samman, skriver Daily Mail.
– Det är inte det att jag är gammalmodig när det kommer till teknologi, men meningen borde vara att tillhandahålla ett verktyg som förbättrar våra liv, säger Sigman till Press Association.
– Jag är orolig över var vi är på väg.

Jaha… Att stillasittande liv, t.ex vid datorn, kan leda till cancer, hjärnblödningar, hjärtsjukdomar och demens kan jag gå med på. Det är väl vid det här laget ganska allmänt känt till och med. Vad jag däremot inte riktigt är med på är hur t.ex Facebook kan förändra generna. Har den sajten någon funktion som gör att skärmen emitterar joniserande strålning som gör att nukleotiderna i vårt dna möbleras om eller vad? Jag kan nog lugna Aric Sigman med att det inte är hans medlemskap på Facebook som lett till att han dragit så korkade slutsatser utan snarare hans bristande kunskaper i biologi och hur gener kan påverkas och inte eller möjligtvis medias fantastiska och till synes tvångsmässiga förmåga att felcitera och förvränga information.

Jag tvivlar inte heller på att vissa personer använder dator och internet på ett sådant sätt som snarare fördummar än bildar trots att det är en teknik som ger oss en outtömlig källa på information och kunskap om man vill. Däremot har det inget med genpåverkan att göra…