Det kom ett brev från försäkringskassan

Har mått illa hela dagen över att jag skickat barnen till Ken trots att det inte känts bra. Tänker på vad som kunde ha hänt. Ska lita på min intuition i fortsättningen…

Har rent glömt att skriva om detta. För flera månader sedan pratade jag och Amanda om underhåll och vem som betalar underhåll, hur mycket det är och varför man ska betala. Hon frågade om pappa betalade underhåll och jag svarade att han gör det. Hon frågade om Grinchen betalade underhåll och jag svarade att han inte gör det för att han aldrig har bytt adress så inga svenska myndigheter vet vart han bor. Det tyckte Amanda var väldigt orättvist. Om alla andra som har barn måste bete sig som pappor och betala underhåll så varför ska Grinchen göra varken eller? Hon tyckte att vi skulle tala om för försäkringskassan vart han bor så att de kan få tag på honom. Jag ringde försäkringskassan och först var de inte det minsta villiga att få veta något. Den första jag pratade med tyckte att jag skulle låta bli att lägga näsan i blöt och låta honom leva sitt liv ifred… hmm… Jag ifrågasatte om FK inte alls var intresserade av att slippa betala för ett barn som de egentligen inte behövde betala varpå hon kopplade mig vidare till en som var tillräckligt intresserad för att notera Grinchens adress och telefonnummer i alla fall. Sedan dess har vi inte hört något så jag trodde att de ansåg att det skulle bli för jobbigt att nosa rätt på honom så de valde att skita i det.

Förra veckan kom ett brev från försäkringskassan. Där stod följande:

Fastställande av underhållsbidrag
Försäkringskassan betalar underhåll till dig för Amanda. Eftersom Grinchen är bosatt utomlands ska han betala underhållsbidrag till Försäkringskassan.

Underhållet bestäms utifrån barnets behov och föräldrarnas ekonomiska förmåga att försörja barnet och det kan fastställas antingen i ett avtal mellan föräldrarna eller av en domstol eller myndighet.

Vi har skrivit till Grinchen idag och informerat om hur underhållsbidrag fastställs. Vi har samtidigt uppmanat honom att ta kontakt med Försäkringskassan senast den 8 november om han vill ha hjälp med att skriva att avtal om underhållsbidrag, eller om han av någon anledning inte kan betala underhållsbidrag just nu.

Om Grinchen inte kontaktar om kommer vi att vända oss till myndigheterna i Österrike. Det innebär att du kommer att få fylla i en ansökan om att få underhållsbidrag fastställt och lämna uppgifter om din ekonomi. Ärendet handläggs och avgörs sedan enligt bestämmelserna i Österrike.

Kontakta oss gärna om du har några frågor.

Med vänliga hälsning

Stockholms allmänna försäkringskassa

KONVENTIONER ENLIGT VILKA SVERIGE KAN BEGÄRA HJÄLP MED INDRIVNING AV UNDERHÅLLSBIDRAG

Konventionen om indrivning av underhållsbidrag i utlandet. New York den 20 juli 1956.

Konventionen om erkännande och verkställighet av avgöranden om underhåll till barn. Haag den 15 april 1958.

Konventionen om erkännande och verkställighet av avgöranden angående bidragsskyldighet. Haag den 2 oktober 1973.

Fortsättning följer tydligen…