Foton – naket, porrigt, sexigt eller bara pinsamt i efterhand?

Jag sökte något och hamnade på Flashback. Där fastnade jag i något helt annat och glömde vad det var jag sökte. Det händer lätt på Flashback…

Jag läste en tråd som handlar om foton från sajten Familjeliv.se som är ett community som används flitigast av yngre kvinnor som vill ha eller just har fått barn. Tyvärr verkar många av medlemmarna på Familjeliv inte fatta vad de egentligen gör när de lägger ut foton av sig själva och sin familj för de lägger glatt ut foton av sina bröst, sina magar, sitt slidsekret (jo, jag har faktiskt själv sett några sådana…) och en massa bilder som de förmodligen inte vill att hela världen ska få ta del av (den här till exempel Pluppfamiljen nakenbadar).

Länkar till bilder som visar naket och annat ’av intresse’ hamnar sedan på diverse andra sidor, till exempel i diskussionsforum på Flashback. När medlemmarna på Familjeliv sedan upptäcker att det länkas till deras personliga foton och att de får kommentarer där som de absolut inte räknat med så blir de vansinniga. Det hotas med polisanmälan men de har inte så mycket att komma med. De har själva lagt ut bilderna frivilligt och ingen har stulit bilderna utan bara länkat till den ursprungliga platsen så de kan inget annat göra än att ta bort bilden om de inte vill att den sprids.

När ska människor lära sig…? Man ska vara ytterst försiktig med vad man lägger ut för foton av sig själv på nätet. På de flesta ställen kan man plocka direktlänken till bilden och länka till den från en annan sida. Detta gäller också på facebook. Även om man valt i sekretessanställningar att man inte ska visa något av sin profil för andra än vänner och även om man inte delar sitt fotoalbum med någon så kan vem som helst dela bilden vidare genom att länka till den om den får tag på direktadressen till den.

Så innan man lägger ut ett foto av sig själv ska man fråga sig;

  • Skulle jag ha något emot att okända personer såg detta foto?
  • Skulle jag ha något emot att mina nära och kära såg detta foto?
  • Skulle jag ha något emot att mina arbetskamrater och min chef såg detta foto?
  • Skulle jag ha något emot att min värsta ovän såg detta foto?
  • Skulle jag ha något emot att detta foto förknippas med mig om 10 år? Om 20 år? Om 50 år?
  • Skulle jag ha något emot att denna bild togs ur sitt sammanhang och länkades till på en annan sida så att den framställs på ett sätt som jag inte hade avsett från början?

Om svaret är ja på någon av dessa frågor så ska man INTE lägga ut fotot på nätet för då finns det en risk att man kommer att ångra det bittert så småningom. Inte heller maila dem till någon, skicka dem via MSN eller på något vis låta dem vandra över internet. Nu tycker säkert många att jag inte lever som jag lär för jag har väldigt många foton av mig själv både här i bloggen på på facebook. Jo då, jag tänker efter innan jag lägger ut foton. Därför lägger jag väldigt sällan ut foton på andra för jag vet inte hur de kommer att känna sig och reagera om fotot av dem dyker upp i något annat sammanhang. Jag har till och med lagt ut nakenfoton av mig själv men detta har skett efter moget övervägande. Jag skulle däremot aldrig lägga ut ’porriga’ foton, inte ens om det var bakom lösenord med alla säkerhetsspärrar som finns att uppbringa i datavärlden för då ber man om elände och sömnlösa nätter fyllda av ångest.

Personlig integritet är mångfacetterat. Även om många tror att jag är en sådan som kan skriva om vad som helst och lägga ut vilka foton som helst så finns det foton jag inte vill visa för kreti och pleti, inte för att de är ’porriga’ utan för att jag helt enkelt inte vill att vem som helst ska kunna se dem, bedöma dem, döma dem, ha åsikter om dem. Det finns också saker jag aldrig skulle skriva om här i bloggen av samma skäl. Jag väljer noga vad av mig själv jag vill dela med andra och vissa saker delar jag 100 procent medan andra inte alls skulle kunna tänka sig göra det. Detta gör att det kanske kan se ut som jag inte har just några restriktioner kring vem jag släpper in i alla delar av mitt liv. Andra har andra ramar för sin personliga integritet men glömmer bort sig ibland och publicerar foton och texter utan att det varit speciellt genomtänkt och känner sig kränkta när det hela spårar ur och för dem oönskade personer tar del av personliga texter och foton.

Sensmoralen: Tänk inte efter, tänk före så slipper du bli efterklok.

Jag under nakenbad förra sommaren