Har satt fingret på det

Vi har varit på dop idag. Vi var stressade för André har jour på akuten idag och lyckades byta till sig kvällsjouren (hade egentligen dagjouren) så han skulle börja kl. 16.00 istället för 08.00. Dopet började kl. 12.00 och vi var tvungna att åka senast 14.00 för att André skulle hinna till jobbet i tid. Prästen hade nyligt inhandlat en begagnad bil. En sämre begagnad visade det sig, en audi från -85 som gått sju, åtta varv runt jorden redan och idag bestämt sig för att det fick vara nog med det. 25 minusgrader fick långmilarens kylare att börja koka så prästen bad inte Gud om hjälp utan sin organist som kom till undsättning och fiskade upp honom. Ceremonin drog igång 13.50, nästan en timme försenad.

Men vi hann vara med både på dopet och fikat efteråt även om vi var de första som tackade för oss och drog. MEN…

Jag känner mig jäkligt olustig när jag är i kyrkan. Vissa kyrkor går bra och andra kyrkor ger mig obehagskänslor. Jag har trott att det är hedningen i mig som vill sparka bakut i protest mot detta hokus pokus som fått löjligt mycket makt genom historien, mitt laveyianska hjärta som isar sig i kristendomens boning, men det är inte det. I väntat på att prästen skulle kolla så inspekterade jag lokalen och dess utsmyckning. Längst fram, bakom det ganska spartanska altaret, hängde ett krucifix. Det är ju inget ovanligt i kyrkor men denna kyrka är en relativt nybyggd kyrka och dessutom väldigt enkelt. Det fanns ingen arkitektur som imponerade, inga antikviteter att beundra, inga utsirade detaljer på inredningen som fick en att undra hur lång tid det tog för hantverkaren att karva ut dem eller hur många gånger han gjorde fel och fick börja om på nytt trästycke. Krucifixet var det naturliga blickfånget i lokalen och det fanns inte så mycket annat som ögonen drogs till… alls.

Jag studerade krucifixet. En så gott som naken karl, död eller döende, uppspikad på det tortyrredskap som på den tiden användes för att så sakta och plågsamt som möjligt avrätta människor. Jesus på detta krucifix hade dessutom fått ett extra armbrott som jag inte kan minnas omnämns alls i bibeln.

Vid spiken som genomborrat fötterna hade blod målats och jag funderade på varför. Varför är det så viktigt för kristendomen att lyfta fram lidandet, döden, tortyren, blodet? Ja visst, Jesus dog för våra synder och uppstod och yaddi yaddi, bla, bla men varför så stort fokus vid det negativa?? Det är ju uppståndelsen som skiljer Jesus död från alla vanliga människors död så varför är det inte den som symboliseras istället för lidandet och döden? Kristendomen fullkomligt vältrar sig i blod, lidande och död, varför?? Korset, symbolen för hela religionen, är ett tortyrredskap som använts för att plåga och döda människor! Bibeln sägs förkunna kärleken budskap.  Sorry, det går inte ihop.

Nu tänker säkert någon troende ”Han led för människans skull. Han tog på sig våra synder och led i vårt ställe och det är det som gör lidandet så stort och viktigt”. Ja, visst men det kan man läsa sig till, det kan man diskutera och prästerna kan ta upp det hur mycket de vill i sina predikningar men jag förstår ändå inte varför detta makabra ska kastas i våra ansikten så snart vi kliver in i en kyrka. ”Jag är ljuset” sa Jesus så varför får då inte ett ljus vara symbol för kristendomen? Det är fan så mycket lämpligare, mer logiskt och ger en betydligt mer positivt intryck.

I entrén, alldeles utanför salen hängde en tavla med en bild av Jesus i mitten och kring honom en massa små bilder som visade hela avrättningen från början till slut – hur han döms till döden, hur han släpar det redskap som han ska avrättas med till den plats där avrättningen ska ske, de personer han träffar längs vägen, hur soldater misshandlar honom, hur han spikas fast på korset, hur han hänger där för att dö en utdragen och plågsam död, när han är död och har plockats ner och hur han ligger i sin grav. Dessa bilder ramas in av törnekronan, som också var ett av redskapen som användes för att tortera Jesus. Uppståndelsen finns inte med. Inte heller helandet, predikandet, när han röjde upp i templet eller något annat han gjorde i livet. Man får en känsla av att den han var som levande och att han återuppstod inte är speciellt betydelsefulla saker jämfört med tortyren och avrättningen.

Lidande, blod, död. Skräck, förtvivlan och sorg…

En kommentar på Har satt fingret på det

  • aina skriver:

    Du kan din bibel, konstigt nog, eller förresten inte alls konstigt eftersom du ogärna vad jag vet diskuterar något du inte känner till bättre eller åtminstone lika bra som gemene man, men ditt resonemang och slutledning, jag måste tyvärr säga…..håller med dig till minst 100%. Tycker också att det kan ge både ångest och mardrömmar till en nyfiken och frågvis unge, för hur förklarar men denna ”ondska” som vuxna människor stått för när man hela tiden predikar att man får inte vara ”dum” mot andra.

    Jag har gått kyrkans barntimme ett antal år, läst bibeln och sett filmerna 😀

    Jag tyckte att det kändes konstigt att välkomna ett barn in i den kristna gemenskapen framför en blodig likattrapp. Absurt och makabert. Nattvarden har jag länge ifrågasatt. Vinet symboliserar Jesus blod och oblatet hans kött. Man dricker mänskligt blod och äter mänskligt kött symboliskt.

    Skulle någon rörelse uppstå nu som ägnade sig åt symbolisk kannibalism, hade ett tortyrredskap som sin ‘logga’, och hade initieringsriter för spädbarn i en lokal där döda och döende människor finns avbildade så skulle den rörelsen i allmänhetens ögon anses vara en dödskult och definitivt inget som bejakar livet. /Kali