Konsten att konversera

F’låt… har suttit fast på dejtingsidor. Det är ju så kul! Har börjat blogga på en av dem och det är nog läge att börja samköra bloggarna så att denna inte självdör…

Hur konverserar men med någon på en kontaktsajt? Det är inte helt lätt att hålla igång en dialog om man inte snabbt hittar en gemensam nämnare som man kan stöta och blöta och som är i det närmaste outtömlig om man inte snabbt hittar ännu en gemensam nämnare. Lätt blir det intetsägande fraser om vädret, snabbförhöret om jobb, intressen och eventuella telningar.

Dialogen mellan mig och karl som jag har kontakt med sedan ett längre tag på en sajt har sedan länge dött ut men han håller envist kvar och försöker blåsa liv i den med små meddelanden som ”Jag önskar dig en trevlig dag, vänen” (felstavat, jag vet men han stavar så) och sådant som egentligen inte säger något. Idag kom hans tappraste försök hittills. Han skrev:-Vad gilar du pratta om mest?

Det är ju inte tvärenkelt att svara på eftersom jag inte har ett specifikt favoritämne som jag håller mig till så jag svarade: -Oj, svår fråga… Naturkunskap och vetenskap, främst medicin då… livsåskådning, filosofi och i viss mån religion… teknik, främst data typ kodning, bild- och filmredigering… och rent allmänt skvaller är nog det jag oftast och helst pratar om.

-Bra välja ett och vi kan pratta om? svarade han. Jaha… lätt då. Oftast så glider man ju in på något ämne som man upptäcker att båda är intresserad av men nu blev jag ju som kommenderad att starta en dialog om något som jag inte har en aning om huruvida det intresserar honom eller inte. Så jag drog till med att fråga honom vad han anser om piercing i öron på små barn – överväger de estetiska fördelarna eller bör man beakta de visserligen små men ändock icke försumbara riskerna för metallallergi och keloidbildning. Jag har själv fått keloidbildning efter att ha tagit bort en födelsemärke nyligt och tidigare på diskussionsforum argumenterat emot piercing på små barn så därav ämnesvalet. Ja men vaddådå?! Han sa ju att jag skulle välja något jag gillar att prata om!

Men det är inte heller så lätt IRL. Speciellt inte om man hamnar i ett sällskap där man inte känner just någon. Som jag har förbannat mig själv för att jag inte pluggat in lite om konst, lite om viner och whiskey, lite om klassisk musik och opera, lite om arkitektur och annat som får en att verka kulturell, belevad, intellektuell och en massa andra trestaviga braiga saker som jag vill att folk ska tycka att jag är. Visst tycker jag att snygga tavlor är fina, att musik som låter vackert är bra, att vin man bli full av är gott men jag har inte kunskap nog för att dra hänga med i annat än ett väldigt ytligt resonemang om sådant.

Nä, jag får nog fortsätta vara jag som utan varken klass eller finess brakar in i ett sällskap och bidrar till konversationen med en fräckis och efter välkomstdrinken inte ens kan uttala intellektuell längre och så får jag hoppas att någon trevlig människa ser charmen i det med.